Došlo je i njihovo vrijeme

 SHUTTERSTOCK
kraljice zdravlja

Smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara, snižavaju tlak, a sadrže i jedan od najmoćnijih sastojaka za borbu protiv raka

Smatraju se poslasticom i po okusu, ali i po cijeni. No, kad se uzmu u obzir sve njihove dobrobiti, isplati se uvrstiti ih na jelovnik

Proljeće je vrijeme šparoga, a ako vas ovo nevjerojatno ukusno i zdravo povrće dosad još nije oborilo s nogu, onda će se to sigurno dogoditi nakon što čujete što sve može učiniti za vaše zdravlje.

Među povrćem šparoga se smatra poslasticom i po okusu, ali i po cijeni. No, kad se uzmu u obzir sve njezine dobrobiti, isplati se uvrstiti je na jelovnik. Ova višegodišnja biljka iz porodice ljiljana jedna je od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu, a danas je raširena po mnogim kontinentima jer postoje brojne podvrste. Obiluje vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E, K i B6, kao i folatima, željezom, bakrom, kalcijem, proteinima i vlaknima. Šparoga je ujedno namirnica s najvišim udjelom glutationa koji je, prema američkom Nacionalnom institutu za rak, jednog od najmoćnijih sastojaka za borbu protiv raka. Obiluje i flavonoidom rutinom koji pomaže u jačanju krvnih žila, kao i antioksidansima koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. No, to je tek početak dobrobiti ovog povrća nalik na koplje koje možete pronaći u zelenoj ili bijeloj varijanti. Pitate li se koju vrstu šparoga odabrati, imajte na umu da nije toliko razlika u okusu koliko u nutritivnom sastavu. Iako potječe od iste biljke, zelena šparoga obično ima veću koncentraciju nutrijenata, kao što su proteini, askorbinska kiselina, kalcij, tiamin i niacin. Bijele šparoge obično imaju nešto manji udio antioksidansa od zelenih, no to ne znači da nisu korisne za zdravlje.

image
SHUTTERSTOCK

Pomažu u mršavljenju

Koga ne bi obradovala ova dobrobit koja proizlazi iz konzumacije šparoga, i to naročito u proljeće kad se svi odlučuju na popravljanje i dotjerivanje linije. Svaka stapka šparoge sadrži samo oko 4 kalorije, te nema ni masti ni kolesterola, a to ovo povrće čini idealnim kako za mršavljenje tako i za proljetno čišćenje organizma. Uz to, sadrži topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u stvaranju osjećaja sitosti između obroka te tako sprečavaju napadaje gladi i prejedanja.


Djeluju kao prevencija infekcija mokraćnog trakta

Istraživanja su pokazala da šparoge djeluju kao prirodan diuretik, a to znači da pomažu u izlučivanju suvišne tekućine i soli iz tijela. U tradicionalnoj medicini ovo je povrće korišteno za liječenje infekcija mokraćnog trakta. Naime, smatra se da prehrana bogata šparogama može spriječiti razvoj takvih bolnih infekcija zato što češće mokrenje pomaže u izlučivanju bakterija iz mokraćnog trakta.


Jačaju imunitet

Šparoge su bogat izvor vitamina E, važnog antioksidansa koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i zaštiti stanica od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Mnoga istraživanja upućuju na to da ovaj vitamin ima važnu ulogu u prevenciji raka, srčanih bolesti, demencije, bolesti jetre i moždanog udara.


Pospješuju reproduktivno zdravlje

Jedno je istraživanje iz 2020. pokazalo da šparoge imaju visoku razinu saponina protodioscina - biljne kemikalije koja šparogama daje gorkast okus, a istraživanje objavljeno 2021. u časopisu Phytomedicine ukazuje na to da protodioscin podržava zdravlje jajnika, jača libido u post menopauzi te čak može i uništiti stanice raka jajnika. Otkriveno je da protodioscin povećava proizvodnju testosterona, obnavlja erektilnu funkciju te jača libido kad se uzima u obliku suplementa.


Melem za crijeva

Uz ostale dobrobiti, ovo povrće djeluje i kao probiotik, odnosno hrani dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav te im tako pomaže da prežive i razmnože se u što većem broju. Takvo djelovanje može zahvaliti prebiotiku inulinu, a posljedica njegovog blagotvornog učinka na crijevnu mikrofloru je bolja probava, manje plinova i manje probavnih tegoba. Osim toga, inulin kao topljivo vlakno privlači vodu u crijeva te tako omekšava stolicu i olakšava njezin prolaz kroz crijeva. Dakle, redovitom konzumacijom šparoga možete imati redovitiju stolicu i spriječiti pojavu zatvora.

image
SHUTTERSTOCK

Idealno povrće za trudnice

Samo četiri stapke šparoge sadrže 22 posto dnevno preporučene količine folne kiseline, što ovu biljku čini odličnim izborom za trudnice. Poznato je da odgovarajuć unos folne kiseline tijekom trudnoće može spriječiti porođajne defekte u mozgu ili kralježnice ploda.


Hrana za kosti

Šparoge su izvrstan izvor vitamina K koji je izuzetno važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. Kad je riječ o kostima, vitamin K je uključen u proizvodnju proteina važnih za kosti, kao i u reguliranju reapsorpcije kostiju.


Popravljaju raspoloženje

Šparoga obiluje folatom, vitaminom B koji može popraviti raspoloženje i spriječiti razdražljivost. Znanstvenici su otkrili povezanost između niske razine folata i vitamina B12 kod osoba s depresijom. Nekoliko porcija šparoga tjedno moglo bi vas zaštiti od čangrizavosti i utučenosti, a to zvuči dovoljno dobro da se isplati isprobati.


Ublažavaju mamurluk

Postoje neki dokazi da šparoge mogu pomoći u ublažavanju simptoma mamurluka i to zahvaljujući sadržaju vlakana i flavonoida. Štoviše, istraživanja sugeriraju da ova moćna biljka može smanjiti oštećenja jetre uzrokovana alkoholom.


Snižavaju krvni tlak

Osim što sadrži mnogo kalija koji ima pozitivan učinak na visok krvni tlak, jedna prirodna tvar u šparogi djeluje poput ACE inhibitora, odnosno pomaže u širenju žila i snižavanju krvnog tlaka. Takav učinak postiže zato što sprečava jedan od enzima u našem tijelu da proizvodi angiotenzin II, tvar koja sužava krvne žile i podiže krvni tlak.


Kako izvući maksimum iz šparoga

Imaju vrlo blagu, zemljanu aromu koja se lako sljubljuje s najrazličitijim namirnicama i dobro uklapa u sve moguće recepte. Šparoge se mogu peći na grillu, u pećnici, kuhati na pari ili u vodi. Odlične su u kombinaciji s jajima, rižom, tjesteninom ili kao dodatak mesnim jelima. No, ponekad je najjednostavnija opcija ona najbolja. Naime, dugim kuhanjem izgubit ćete priličnu količinu nutritivno dragocjenih tvari, kao i dobrobiti koje one donose za zdravlje. S druge strane, ispečete li ih kratko u pećnici ili na grillu uz dodatak češnjaka, limuna ili aceta balsamica, sačuvat ćete najveći dio vrijednih sastojaka, a takve će šparoge biti odličan prilog svakom jelu.


Kako ih odabrati i čuvati

Šparoge su možda jednostavne za pripremu u raznim jelima, ali su prilično zeznute kad je riječ o odabiru i čuvanju. Naime, one vrlo brzo nakon branja gube vlagu i strukturu te je važno da, kad ih kupujete, odaberete što svježije šparoge. Birajte stapke koje su duge, svjetlo zelene boje i čvrste (ne smiju biti mekane ili obješene), Krajevi šparoga obično postaju zadebljani, bijeli i vlaknasti kad se one odrežu pa ćete svježe povrće prepoznati upravo po tome što takvih znakova nema ili su minimalni. Najbolje ih je konzumirati u roku jednog ili dva dana nakon kupnje. Želite li ih spremiti u hladnjak, prvo odrežite grube dijelove, a zatim šparoge stavite u čašu s dva prsta vode, u uspravan položaj poput buketa. Tako ih čuvajte sve dok ne dođe vrijeme da ih pretvorite u ukusno jelo.

Linker
25. travanj 2024 16:20