Od voća je najbolje bobičasto, no dobro je čim više jesti i citruse i nar.
 Foto: iStock
Promotor simbioze medicina

Savjet liječnika koji se borio s tumorom na mozgu: Što jesti ako obolite od raka

Ponekad konvencionalnu medicinu treba malo 'začiniti', mišljenja je dr. David Servan-Schreiber, koji se i sam dugo godina borio s rakom. Ovo su njegove preporuke.

Dr. David Servan-Schreiber, međunarodno priznat klinički profesor psihijatrije te neuroznanstvenik pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pittsburghu i suosnivač Centra za integrativnu medicinu, osmislio je tanjur antikancerogene prehrane tijekom svoje borbe s tumorom mozga koju je vodio gotovo 20 godina.

Tijekom godina borbe s karcinom i recidivom postao je jedan od vodećih zagovaratelja integrativne medicine i promotor simbioze konvencionalne i narodne medicine.

Evo što predlaže uvrstiti u prehranu.

Visoko na listi je kurkuma (jedan od sastojaka žutog karija).

Začin je koji treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer se u laboratorijskim istraživanjima pokazala posebno učinkovitom - dodatno je poticala djelovanje kemoterapije i smanjivala razvoj tumora.

Četvrtinu žličice kurkume pomiješati s pola žličice maslinova ulja i velikim prstohvatom crnog papra. Dodavati povrću, juhama i preljevima za salate.

Jako dobra protuupalna namirnica je i đumbir.

Naribanog ga dodajte miješanom povrću kuhanom u woku ili tavi za prženje.

Kupusnjače poput brokule i cvjetače.

One sprečavaju da se prekancerozne stanice razviju u zloćudne tumore.

Ali nemojte ih kuhati, nego ih poklopite i kratko parite ili pržite uz brzo miješanje u woku na malo maslinova ulja.

Češnjak, luk, poriluk, ljutiku i vlasac.

Koristite ih svakodnevno u salatama, a dobri pomagači u borbi protiv raka su povrće i voće bogato karotenoidima poput mrkve, jama, buče, rajčice, marelice, cikle i ostalog voća i povrća žarkih boja.

Izoflavoni iz soje.

Oni blokiraju spolne hormone da stimuliraju kancerozne stanice. Klasične mliječne proizvode koje jedete za doručak zamijenite sojinim mlijekom ili sojinim jogurtom.

Foto: iStock
Sezona je nara pa iskoristite svu njegovu moć. Plod, sok ili razni sirupi od šipka - sve je odreda korisno radi snažnog antioksidantnog utjecaja na zdravlje.

Češće jedite i gljive.

Shiitake, maitake, šampinjone i druge gljive stimuliraju aktivnost imunosnih stanica. Za stabiliziranje imunosnog sustava važni su probiotici pa i njih češće jedite.

Začinsko bilje.

Ružmarin, majčina dušica, origano, bosiljak, metvica, ali i alge: nori, kombu, wakame, arame i dulse dodajte jelima.

Ništa bez ribe.

Ribu jedite dva puta tjedno zbog omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalu u organizmu.

Foto: iStock
Bobičasto voće jedno je od voća s nižim udjelom fruktoze, a bogato je i antioksidansima. To će pomoći vašim stanicama da ostanu zdrave i mlađe.

Od voća birajte bobičasto.

Bobičasto voće poput jagoda, malina, borovnica, kupina i brusnica izuzetno je zdravo i preporučljivo, no i citrusi su poželjni. Naime, i naranče, mandarine, limun i grejp sadrže protuupalne flavonoide.

Dobro je katkad piti prirodni šipkov sok ili crno vino te pojesti tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa.


*Izvor: dr. David Servan-Schreiber: "Protiv raka - nov način života", Planetopija

Linker
08. studeni 2023 16:37