SHUTTERSTOCK
Više od okusa

Samo pola žlice maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od demencije za 28 posto

Ova studija nudi nadu da bi faktori zdravog načina života mogli predstavljati učinkovito oružje protiv razornih stanja mozga

Bilo da ga koristite za salatu ili ga dodajete tijekom kuhanja, maslinovo ulje nudi više od jedinstvenog okusa. Osim što su već mnoga istraživanja dokazala benefite korištenja maslinovog ulja s manjim rizikom od pojave srčanih bolesti, nova studija koja će ovog ljeta biti predstavljena na sastanku Američkog društva za prehranu također je istaknula učinke ovog ulja na zdravlje mozga.

Dodavanje nešto više od pola žlice maslinovog ulja vašoj dnevnoj prehrani moglo bi smanjiti rizik od smrti od demencije za nevjerojatnih 28 posto.

Budući da se mnoge zemlje diljem svijeta suočavaju s rastućim stopama slučajeva demencije, studija nudi nadu da bi faktori zdravog načina života mogli predstavljati učinkovito oružje protiv razornih stanja mozga. Odlučiti se za maslinovo ulje, siguran je izbor i može smanjiti rizik od fatalne demencije - istaknula je postdoktorandica Anne-Julie Tessier.

image
SHUTTERSTOCK

Maslinovo ulje dobro je za srce i mozak

Ovo je istraživanje bilo prvo koje je istraživalo odnos između prehrane i smrti uzrokovane demencijom. Gledajući upitnike o prehrani i smrtne zapise prikupljene od više od 90.000 Amerikanaca tijekom tri desetljeća, istraživački tim došao je do rezultata koji su pokazali da su oni koji su konzumirali više od pola žlice maslinova ulja dnevno imali 28 posto manji rizik od smrti od demencije.

image
SHUTTERSTOCK

Određeni antioksidativni spojevi koji se nalaze u maslinovom ulju mogu prijeći krvno moždanu barijeru i samim time potencijalno imaju izravan i koristan učinak na mozak. Također, moguće je da ono ima i neizravan učinak na zdravlje mozga tako što pogoduje zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Potrebna su daljnja istraživanja

Iako studija nudi neke zanimljive nalaze, istraživački tim je naglasio da se zasad radi samo o promatranju te dodali su da će biti potrebne daljnje studije kao što su randomizirana kontrolirana ispitivanja kako bi se konačno potvrdili učinci i odredila optimalna količina maslinovog ulja za konzumiranje kako bi se iskoristile te dobrobiti.

Linker
21. travanj 2024 02:40