SHUTTERSTOCK
Moćni saveznici

Reguliraju tlak, štite od srčanih bolesti, masne jetre, visokog kolesterola: ovo je 12 najzdravijih začina na svijetu

Popis začina koje bismo trebali imati u svojim kuhinjskim ormarićima

Priroda uvijek nudi bogati arsenal biljnih pripravaka koji su odlični saveznici kada govorimo o poboljšanju našeg zdravlja.

Ovi začini su među najzdravijima na svijetu i trebali bismo ih imati u svojim kuhinjskim ormarićima.

Cimet

Ovaj moćan začin štiti od infekcija mokraćnog sustava, smanjuje trigliceride, LDL ("loš" kolesterol) te ukupni kolesterol. Cimet koji kupujemo u trgovinama obično se zove cassia i nije pravi cimet, koji se zove "cejlonski". Ova dva začina ne potječu od iste biljke, ali oba imaju svojstvo antikoagulansa (protiv krvnih ugrušaka). Najbolji način da saznate da vaš cimet dolazi iz cejlona je da kupite višeslojne štapiće i sami ih sameljete u mlinčiću za kavu, mužaru i tučku.

Bosiljak

Ova biljka se može koristiti kod infekcija kože i uboda insekata. Bosiljak je bogat vitaminom A, vitaminom C, fosforom i kalcijem. Također je izvor željeza, magnezija i kalija. Smatra se da pomaže vidu i kardiovaskularnom sustavu te olakšava probavne tegobe. Čaj od bosiljka također može ublažiti glavobolju, umiriti živce i sniziti temperaturu.

Kajenska paprika

Biljka bogata vitaminom A i C jedna je od najzdravijih i najpopularnijih paprika na svijetu. Zagrijava cijelo tijelo, potiče cirkulaciju, snižava kolesterol te olakšava menstrualne grčeva kada se konzumira interno. Izvana se može koristiti u oblozima i kremama te kao sredstvo protiv bolova.

Klinčić

Ovaj divan jesenski začin snažno djeluje protiv gljivica i mikroba, što ga čini jasnim izborom za promicanje zdravlja probavnog sustava. Iako fantastičnog okusa u čaju ili kuhanom vinu, možete ga koristiti i izvana protiv bolova desni (nanesite ulje) ili kao kupku za stopala protiv gljivičnih infekcija.

Peršin

Osim u domaćim juhama, peršin može biti izvrstan dodatak vašem zelenom soku. Bogat je hranjivim tvarima i djeluje protuupalno. Osim toga, odličan je diuretik te pomaže kod grčeva i probavnih smetnji. Kada se koristi topikalno, peršin ublažava svrbež. Peršin također pojačava cirkulaciju, regulira tlak, ublažava probleme s mjehurom i mokraćnim kanalima, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, ljekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava iritaciju nakon uboda insekata.

image
SHUTTERSTOCK

Kadulja

Kadulja je vrlo korisna u liječenju akni, infekcija desni i grla, bolova u grudima i masne kose. Čaj od kadulje izvrstan je za naše mentalno zdravlje i već se generacijama koristi kao prirodni saveznik u ublažavanju depresije i tjeskobe.

Majčina dušica

Majčine dušice nikad dosta. Djeluje antibakterijski kod primjerice upale zubnog mesa, pojave afti ili upale mjehura. Olakšava izlučivanje sluzi kod kašlja, može poboljšati slab apetit, a odličan je saveznik kod intestinalnih smetnji i grčeva u želucu. Majčina dušica je lijek za mamurluk, a služi i kao pomoć pri ublažavanju simptoma prehlade i bronhitisa.

Kardamom

Odmah iza crnog papra, jedan od najcjenjenijih začina na svijetu, kardamom koristi za probavne smetnje, mučninu, povraćanje, a može pomoći i u smanjenju prekomjerne sluzi. Također se koristi za sprječavanje bolova u trbuhu i nadutosti. U drevnim tradicijama, sjemenke kardamoma su se žvakale kako bi zasladile dah i pomogle u smanjenju kiselih učinaka kofeina u kavi.

Kumin

Prepun fitokemikalija, kumin je bogat antioksidansima, mineralima poput željeza, bakra, kalcija, kalija, mangana, selena, cinka i magnezija te sadrži velike količine B-kompleksa. Aktivne tvari u kimu mogu povećati pokretljivost gastrointestinalnog trakta te smanjiti nadutost. Kumin se također koristi za pomoć kod nesanice, a zbog svojih antiseptičkih svojstava odličan je za uzimanje u trenutcima kada osjetite da vas hvata prehlada.

Korijander

Bogat hranjivim tvarima i dobar je izvor željeza, magnezija, fitonutrijenata te flavonoida. Također, bogat je dijetalnim vlaknima. Korijander se tisućama godina koristio kao probavni lijek jer stimulira apetit i pomaže u lučenju želučanog soka. Uz to, potiče lučenje inzulina.

Đumbir

Vjerni saveznik protiv mučnine svih vrsta. Studije su pokazale da je đumbir posebno učinkovit u suzbijanju jutarnje mučnine, mučnine kod trudnica, postoperativne mučnine i mučnine izazvane kemoterapijom. Đumbir je izvrstan digestiv, pomaže u apsorpciji hrane i uklanjanju plinova i nadutosti. Đumbir potiče cirkulaciju pa je dobar za hladne ruke i stopala.

Kurkuma

Odličan začin kod upala i boli povezanih s autoimunim sustavom, kurkuma pojačava i potiče vlastitu proizvodnju antioksidansa u tijelu satima nakon konzumacije. Za većinu dobrobiti kurkume zaslužan je polifenol kurkumin koji ima antivirusna, antibakterijska, antikancerogena i protuupalna svojstva. Antioksidansni učinak kurkumina može poboljšati i zdravlje jetre jer ima detoksikacijski učinak u tijelu.

U prilog njezinom sjajnom učinku svjedoče neki od najduže živućih ljudi na svijetu iz Okinawe u Japanu. Njihova dugovječnost pripisuje se njihovoj sposobnosti da upravljaju upalnim procesom. To čine tako što svakodnevno piju čaj od kurkume. Za kraj, donosimo prijedlog dugovječnog napitka.

Sastojci za čaj od kurkume i đumbira:

image
SHUTTERSTOCK
  • 4 šalice vode
  • 1 čajna žličica praha organske kurkume (ili oguljenog svježeg korijena kurkume)
  • 1 čajna žličica organskog đumbira u prahu (ili oguljeni svježi korijen đumbira)
  • 1/4 žličice crnog papra
  • med ili stevija, po ukusu
  • malo iscijeđenog limuna

Priprema:

  1. U prokuhanu vodu odajte kurkumu i đumbir te kuhajte dalje na laganoj vatri 8 do 10 minuta. Ovo će izvući korisne spojeve iz kurkume i đumbira.
  2. Maknite lonac sa štednjaka.
  3. Procijedite čaj u šalicu kroz sitno cjedilo kako biste filtrirali čestice kurkume i đumbira.
  4. Dodajte zaslađivač i limun po želji.
Linker
11. travanj 2024 08:44