DESETLJEĆIMA PRIJE

Prvi znakovi dijabetesa tipa 2 mogu se uočiti već u dobi od osam godina

Otkriveno je da već osmogodišnja djeca s većom sklonosti za razvoj dijabetesa tipa 2 mogu imati neravnotežu u razini kolesterola, s manjkom dobrog ili HDL kolesterola te povišenom razinom lošeg ili LDL kolesterola


Prvi znakovi povećane sklonosti razvoju dijabetesa tipa 2 u odrasloj dobi mogli bi biti vidljivi već u dobi od osam godina, odnosno desetljećima prije eventualne pojave prvih simptoma. To su pokazali rezultati studije provedene na Sveučilištu u Bristolu u kojoj su analizirani uzorci krvi 4000 osoba u periodu od dječje do odrasle dobi s ciljem pronalaženja mogućih naznaka dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su analizirali metabolički i genetski profil više od 4000 osoba u dobi od 8, 16, 18 i 25 godina. Genetičke podatke kombinirali su s metabolomikom - metodom koja predviđa mjerenje malih molekula u uzorku krvi (metabolita, odnosno malih molekula uključenih u metaboličke reakcije u stanicama) kako bi se identificirali modeli specifični za prvu fazu razvoja dijabetesa tipa 2.


Način njegova razvoja

Otkriveno je da već u dobi od osam godina djeca s većom sklonosti za razvoj dijabetesa tipa 2 mogu imati neravnotežu u razini kolesterola, s manjkom dobrog ili HDL kolesterola te povišenom razinom lošeg ili LDL kolesterola. Osim toga, kod osoba u dobi između 16 i 18 godina mogu se uočiti povišene upalne vrijednosti. Još jedan pokazatelj predispozicije za dijabetes tipa 2 koji je otkriven u ovom istraživanju je povišena količina nekih aminokiselina u krvi mladih osoba.

- Ovakvi rezultati otkrivaju biologiju dijabetesa i načina njegova razvoja te sugeriraju moguće nove ciljeve za što ranije djelovanje, među ostalim i preventivnim terapijama - objašnjavaju autori studije, dodajući da je dijabetes tipa 2 bolest koja je češća kod osoba starije dobi, ali sada je očito da se znaci sklonosti njezinu razvoju vide u jako ranoj dobi, oko 50 godina prije nego što se dijagnosticira.

- Prepoznavanje i razumijevanje tih znakova nudi nove mogućnosti za ranu intervenciju i sprečavanje razvoja dijabetesa u začetku - zaključuju znanstvenici.

Linker
12. travanj 2024 15:43