SHUTTERSTOCK
Pod povećalom

Ne ignorirajte! Ovih sedam ranih znakova upućuju na stanje predijabetesa i dijabetes tipa 2

Čak 40 posto slučajeva ostane neotkriveno

Vrijedi iznova osvještavati. Kada je riječ o podmuklim bolestima, odnosno onima koje ne bole, međutim, potiho razaraju organizam, svakako možemo ubrojiti dijabetes tip 2. Dok je u Hrvatskoj prema statističkim podacima CroDiab registra 2022. godine bilo registrirano 388.213 osoba s dijabetesom, procjene su da je ova brojka tek 60 posto od one stvarne, a ta je da još oko 112.000 njih ne zna da živi sa stanjem predijabetesa odnosno dijabetesa.

image
SHUTTERSTOCK

Otkrivanje simptoma na vrijeme

Ove alarmantne brojke naglašavaju važnost poznavanja simptoma dijabetesa tipa 2 kao i postoji li veći rizik od razvoja tog stanja. Rano liječenje ključno je za smanjenje mogućnosti drugih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca i moždani udar.

Prema NHS-u, mnoge simptome dijabetesa lako je propustiti. No, uvijek trebate paziti na sljedeće:

  • Mokrenje više nego obično
  • Osjećaj žeđi u kontinuitetu
  • Osjećaj jakog umora
  • Nagli gubitak kilograma
  • Zamagljen vid
  • Posjekotine/rane koje dulje zacjeljuju
  • Svrbež oko genitalija

Tko ima veći rizik od dijabetesa tipa 2?

- Općenito, ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretili imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 - rekao je dr. Neel Patel, liječnik opće medicine pojašnjavajući da oni s nezdravim opsegom struka i oni koji pohranjuju previše masnoće oko gušterače i jetre mogu biti izloženi velikom riziku.

Također, oni koji su se u obitelji već susreli s ovom bolešću su u većem riziku.

- Dijabetes tipa 2 je kada vaše tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili inzulin koji proizvodite ne funkcionira pravilno - objasnio je stručnjak dodajući ako se ne liječe, obje varijante stanja mogu izazvati komplikacije uključujući gubitak vida, oštećenje živaca i srčani udar.

Stoga, ako osjetite simptome, obratite se svom liječniku.

Linker
03. travanj 2024 14:54