Ako prsti ne bole i nema nikakvih anomalija pomoć liječnika nije potrebna.
 Foto: alisa anton /unsplash
obratite pažnju

Prsti vam stalno otiču, možda je to zbog ovih 7 razloga

Oticanje prstiju na rukama najčešće je bezazleno, no ipak postoje situacije, upozoravaju stručnjaci, kad ovo ne bismo smjeli ignorirati. Pogotovo ako vas prsti i bole.

Stručnjaci navode nekoliko razloga zašto su nam prsti ponekad natečeni.

PREVIŠE SOLI

Previše čipa ili bilo koje druge pržene hrane mogu dovesti do ove pojave. Vaše tijelo voli zadržati dosljednu ravnotežu između soli i vode.

- Ako pretjerate s unosom soli, vaše tijelo to nadoknađuje tako da zadržava više vode. I zato dolazi do oticanja - objašnjava doktorica i profesorica na reumatološkom odjelu na Sveučilištu u Chicagu, Tammy Olsen Utset.

Dodaje da bi oteklina trebala nestati u roku jednog dana, iako može trajati duže ovisno o količini dodatne soli u vašem tijelu. Ako smanjite unos soli, a oteklina ostane, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

OSTEOARTRITIS I REUMATOIDNI ARTRITIS

Ako su vam sami zglobovi na prstima uvećani, moguće je da je riječ o osteoartritisu, pogotovo ako su vam prsti ujutro natečeni. Osim boli i ukočenosti zglobova, ova stanja mogu uzrokovati i oticanje prstiju. Fizička aktivnost najvažniji je korak u prevenciji, liječenju i olakšavanju tegoba. Pomaže i potiče cirkulaciju, održat će zglobove zdravima i smanjiti bol jer jača okolne mišiće, što umanjuje pritisak na zglob i kost.

Reumatoidni artritis može izazvati oticanje baš kao i upalu zglobova.

SINDROM KARPALNOG TUNELA

Ako ste na računalu cijeli dan, izloženiji ste pojavi sindroma karpalnog tunela, boli koja se javlja u kanalu koji čine kosti zapešća i ligamenti šake. Nastalu oteklinu obično prati bol, peckanje, trnci ili utrnulost u rukama i prstima. Istraživanja pokazuju da se karpalni kanal tri puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca.

BLOKADA U LIMFNOM SUSTAVU

Limfedem je oticanje ruke, noge, dojke ili bilo kojeg drugog dijela tijela gdje se nakuplja neuobičajena količina tekućina u tkivu. Koža također može postati tvrđa i deblja nego inače.

Limfedem se, kažu stručnjaci, povezuje s operacijom ili radijacijskim tretmanima za rak dojke. U rijetkim slučajevima, limfedem može biti uzrokovan abnormalnim rastom limfnog sustava.

PREEKLAMPSIJA

Neke otekline tipične su za trudnice, ali otekline na rukama i licu, pogotovo ako pritisnete palac i to ostavi primjetno udubljenje na koži, moglo bi biti upozorenje za ovo stanje. Preeklampsija je stanje koje karakterizira visok krvni tlak, a ako se ne liječi, može uzrokovati oštećenje organa, uključujući jetru i bubrege. Stručnjaci navode da su simptomi, osim ozbiljnog oticanja, i zamagljeni vid, visoke razine bjelančevina u mokraći, jake glavobolje…

Problem je što su neki od simptoma učestala i normalna pojava u trudnoći pa je teško razlikovati simptome preeklampsije od simptoma normalne trudnoće. Rizik je najveći kod prve trudnoće, kod trudnica starijih od 40., kod žena koje nose blizance ili trojke i kod žena koje su pretile.

PROBLEMI S BUBREZIMA

Bubrezi koji ne funkcioniraju ispravno ne uklanjaju dodatnu tekućinu iz tijela. To dovodi do retencije natrija koja uzrokuje oticanje u vašim gležnjevima, nogama i rukama. Oticanje donjih dijelova tijela također može signalizirati srčanu i jetrenu bolest ili probleme s venama.

Ponekad uzimanje lijekova, smanjenje soli i uklanjanje viška tekućine u tijelu može zaustaviti oticanje. Ako vam to ne pomogne, potrebno vam je zasebno liječenje.

VJEŽBANJE

Tijekom tjelovježbe moguće je primijetiti oticanje prstiju i to zbog povećane potrošnje energije. Naime, tijelo proizvodi toplinu, a kako bi se hladilo, krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke.

Linker
31. ožujak 2024 13:44