Što sve mogu biti razlozi oticanja?
 FOTOGRAFIJE: NENSURIA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Zdravlje

Zašto otiču limfni čvorovi i kada je to razlog za brigu

Limfni čvorovi su male žlijezde koje filtriraju limfu, tekućinu koja cirkulira limfnim sustavom, a njihova otečenost može biti posljedica infekcije ili tumora

Limfna tekućina cirkulira limfnim sustavom koji je sačinjen od kanala rasprostranjenih u cijelom tijelu, poput krvnih žila. Limfni čvorovi su žlijezde u kojima su „pohranjene” bijele krvne stanice, upravo one stanice koje su zadužene za uništavanje stranih organizama. Oni djeluju poput vojne kontrolne točke: kad bakterije, virusi i oboljele ili abnormalne stanice prođu kroz limfne kanale, limfni čvorovi ih zaustavljaju. U slučaju infekcije ili neke druge bolesti, u limfnim čvorovima se nakuplja talog koji čine bakterije i mrtve ili oboljele stanice. Limfni čvorovi se nalaze na raznim mjestima u tijelu: smješteni su ispod kože u području pazuha, ispod čeljusti, s bočnih strana vrata, sa svake strane prepona te iznad ključne kosti i otiču uslijed infekcije u području u kojem se nalaze. Tako, na primjer, limfni čvorovi u vratu mogu oteknuti kao reakcija na infekciju gornjih dišnih puteva, primjerice običnu prehladu.

Zašto zapravo otiču

Limfni čvorovi mogu porasti uslijed bolesti, infekcije, ali i stresa. U svakom slučaju, otečeni limfni čvorovi su znak da vaš limfni sustav naporno radi kako bi tijelo očistio od agensa koji su odgovorni za bolest.

Limfne žlijezde smještene u području glave i vrata obično otiču uslijed infekcije uha, prehlade ili gripe, infekcije sinusa, HIV infekcije, zubne infekcije, mononukleoze, kožne infekcije ili infekcije ždrijela. Ponekad neke puno teže bolesti i stanja, poput poremećaja imunološkog sustava ili tumora mogu izazvati oticanje limfnih čvorova bilo gdje u tijelu. Neki od poremećaja imunološkog sustava koji mogu dovesti do oticanja limfnih čvorova su lupus i reumatoidni artritis. Bilo koja vrsta raka koji se širi tijelom može izazvati oticanje limfnih čvorova, a kad se tumor iz nekog područja raširi u limfne čvorove, šanse za preživljenje se smanjuju. I limfom, tumor limfnog sustava, također uzrokuje oticanje limfnih čvorova.

No, osim toga i neki lijekovi, kao i alergijske reakcije na lijekove mogu za posljedicu imati oticanje limfnih čvorova, a među lijekovima koji mogu izazvati takve reakcije su lijekovi protiv epilepsije i lijekovi protiv malarije. Naposlijetku, neke spolno prenosive bolesti, poput sifilisa i gonoreje, mogu izazvati oticanje limfnih čvorova u području prepona. Ostali mogući uzroci otečenih limfnih čvorova su upala desni, Hodgkinova bolest, leukemija, tumori s metastazama, rane u usnoj šupljini, ne-Hodgkinov linfom, ospice, tonzilitis, tuberkuloza, toksoplasmoza i herpes zoster.

Kako prepoznati otečen limfni čvor

Otečeni limfni čvorovi mogu biti veličine zrna graška, ali i veličine trešnje te mogu biti bolni na dodir ili mogu boljeti samo kod nekih pokreta. Na primjer, otečeni limfni čvorovi u području čeljusti ili na bočnim stranama vrata mogu boljeti kad pomaknete glavu na određeni način ili prilikom žvakanja. Ako i nisu bolni, često ih možete jednostavno opipati prijeđete li prstom preko vrata ili tik ispod linije čeljusti. Otečeni čvorovi u preponama mogu uzrokovati bol prilikom hodanja ili sagibanja. Uz otečenost limfnih čvorova mogu se javiti i još neki simptomi, poput kašlja, umora, groznice, zimice, curenja nosa i znojenja. Primijetite li neke od tih simptoma ili ako samo imate bolne otečene limfne čvorove bez ikakvih drugih simptoma, trebali biste se obratiti liječniku. Limfni čvorovi koji su otečeni, ali nisu meki na dodir mogu predstavljati ozbiljan problem jer mogu upućivati, primjerice na tumor. U nekim slučajevima otečenost će se postupno smanjivati kako će se povlačiti i ostali simptomi, no ako je limfni čvor otečen i bolan ili otečenost traje duže od nekoliko dana, također biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kod liječnika

Liječniku trebate napomenuti ako ste nedavno bili bolesni ili imali neku ozljedu glave jer će mu to pomoći u određivanju uzroka simptoma koje imate. Uzet će vašu anamnezu te pitati za lijekove koje uzimate, a potom će obaviti fizikalni pregled kako bi procijenio veličinu i tvrdoću ili mekoću otečenog limfnog čvora. Liječnik vas može uputiti na krvne pretrage ili na snimanje (ultrazvukom, rendgenom, MR-om ili CT-om), a ako je potrebno može vas uputiti i na biopsiju limfnog čvora. Ponekad će otečeni limfni čvorovi postati manji sami od sebe, bez ikakve terapije. U slučaju infekcije, moguće je da će vam liječnik prepisati antibiotike ili neke antivirusne lijekove kako bi se izliječila bolest koja je uzrok oticanju limfnih čvorova. Liječnik vam može prepisati i aspirin ili ibuprofen u svrhu ublažavanja boli i smanjenja upale. Ako su otečeni limfni čvorovi posljedica tumora, oni se neće vratiti u normalnu veličinu sve dok se ne počne liječiti tumor. Liječenje može uključivati uklanjanje tumora ili zahvaćenih limfnih čvorova, kao i kemoterapiju.

Linker
13. ožujak 2024 16:03