PROŠIRENE VENE OPERACIJA

Prije zahvata nužno je ultrazvučnim dopplerom ustanoviti da proširena vena zapravo nije učinkovita, što znači da pacijentu više šteti nego koristi...

Proširene vene operacija

RAZVIJENE SU NOVE metode liječenja proširenih vena, a jedna od najsuvremenijih primjenjuje se i u Hrvatskoj.

- Nova metodu UGFS (ultrazvučno uklanjanje vena pjenom) koju provodimo u Poliklinici Arithera Comfort najveći svjetski autoritet za bolesti vena, dr. John Bergan, proglasio je prije dvije godine metodom izbora. Ta je vrsta liječenja vrlo jednostavna i uspješna - kaže prim. dr. sci. Nikša Vučić koji ima obavezni europski cetrifikat EAVS-a bez kojeg nema liječenje UGFS tehnikom. Objašnjava postupak nakon kojega pacijent odlazi kući i već je za 24 sata spreman za uobičajene aktivnosti.

- Prije zahvata nužno je ultrazvučnim dopplerom ustanoviti da proširena vena zapravo nije učinkovita, što znači da pacijentu više šteti nego koristi. Potom treba vidjeti jesu li u redu doboke krvne žile, dakle i vene i arterije. Ako su ti nalazi očekivani, tek onda se liječnik odlučuje za zahvat - objašnjava dr. Vučić. Noga se premaže anestetičkom kremom, a pacijent je nakon pola sata spreman za zahvat.

- Pod kontrolom ultrazvuka uvodi se kateter na mjesto uzroka proširenih vena a potom se u vene injektira pjena. Količina i jačina pjene ovisi o tome u kakvom su stanju vene. Cijeli se postupak i dalje prati ultrazvukom - naglašava dr. Vučić - Vene se ‘sljepljuju’ odnosno prestaju funkcionirati kao vene.Nuspojave su rijetke, poput laganog alergijskog osipa, a komplikacije su moguće samo ako pogriješi onaj tko radi zahvat! Jedna od prednosti ovog zahvata je mogućnost liječenja obje noge isti dan.Zahvat na obje noge traje oko dva sata. Noge se zamataju elastičnim zavojem koji se nosi od 24 sata do sedam dana, a pacijent dolazi i na kontrolu.

Proširene vene operacija

Linker
29. travanj 2024 07:54