Sve više liječnika gleda glas kao biomarker - nešto što nam govori da je prisutna neka bolest.

 SHUTTERSTOCK
Važan znak

Promjene glasa mogu otkriti da se razvija neka bolest ili se mijenja mentalno stanje

Učimo da postoje obrasci u promjenama glasa koji mogu ukazivati na niz stanja, uključujući bolesti živčanog sustava i mentalne bolesti

Većina nas u životu doživi dvije promjene glasa: prvo tijekom puberteta, zatim drugi put kako starenje uzrokuje strukturne promjene koje mogu oslabiti glas. Ali do promjene glasa dolazi i kada se razvija neka bolest ili opada mentalno zdravlje. Zato sve više liječnika gleda glas kao biomarker - nešto što nam govori da je prisutna neka bolest.

Posve je uobičajeno da vas liječnik tražiti da kažete glas A prilikom pregleda grla, no nedavno je pokrenut veliki projekt Nacionalnog instituta za zdravlje kojem je cilj definirati obrasce koji se pojavljuju kod nekih bolesti.

Važna pomoć

"Učimo da postoje obrasci u promjenama glasa koji mogu ukazivati na niz stanja, uključujući bolesti živčanog sustava i mentalne bolesti", kaže dr. Yael Bensoussan sa Sveučilišta Južne Floride i glavna istraživačica u projektu Glas kao biomarker. Analiza glasa kao standardni dio skrbi za pacijente, slično provjerama krvnog tlaka ili kolesterola, mogla bi pomoći liječnicima da prepoznaju one kojima je što prije potrebna medicinska pomoć.

"Govor je kompliciran, uključuje niz organa - od pluća do usta i mozga. Problem u bilo kojem od tih dijelova može utjecati na glas", kaže doc. dr. sc. Maria Powell, spec. otorinolaringologije na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, koja također radi na projektu.

Kako govorimo

U sljedeće četiri godine cilj je prikupiti 20.000 do 30.000 snimki glasa zajedno sa zdravstvenim podacima o svakom ispitaniku. Rezultat će biti široka baza podataka koju znanstvenici mogu koristiti za razvoj algoritama koji povezuju zdravstvena stanja s načinom kako govorimo.

Linker
19. travanj 2024 05:54