SHUTTERSTOCK
klinika vrapče

Pokrenut je novi psihoterapijski program za liječenje anksioznosti kod mladih

Namijenjen je mladima od 18 do 26 godina, a cjelokupna skrb osigurana je putem uputnica HZZO-a

Anksioznost je pojava koja se definira kao raspršen i neugodan osjećaj strahovanja koji za sobom povlači niz psihičkih smetnji. "Grozna napetost, strah, osjećaj kao da ću poludjeti. Problemi s koncentracijom, preosjetljivost, razdražljivost, umor, nesanica.

Osjećaj preskakanja srca, bol u prsima, osjećaj da ne mogu udahnuti do kraja, plitko disanje, osjećaj kao da mi kamen leži na prsima, da mi je knedla u grlu, crvenim se u licu, pojačano se znojim, cijelo mi tijelo drhti, osjećam mučninu, usta su mi suha, osjećam napetost i bol u mišićima, uznemirena mi je probava", mnogi mladi, ali i ne samo oni, često se tako osjećaju, navodi psihijatrica i psihoterapeutkinja Tihana Jendričko.


Kako razlikovati strah i anksioznost?

Gotovo svatko od nas, ovisno o tome u kojoj se situaciji nalazimo, može razviti anksioznu simptomatologiju, ali osobe s osjetljivijom strukturom ličnosti imaju niži prag za razvoj anksioznih poremećaja. Važno je razlikovati strah i anksioznost, ističe dr. Jendričko: "Kod straha jasno možemo prepoznati izvor reakcije jer on dolazi iz okoline i kratkotrajan je. Kod anksioznosti je objekt nepoznat, neugodan osjećaj je dug i odnosi se na nešto što bi se moglo dogoditi u budućnosti". Upravo u situacijama krize, stresa, razdobljima osobnog rasta, važnih životnih odluka ili promjena nitko ne treba biti sam pa su u Dnevnoj bolnici za liječenje anksioznih poremećaja mladih u Klinici za psihijatriju Vrapče kreirali novi psihoterapijski program. Namijenjen je mladima od 18 do 26 godina, a cjelokupna skrb osigurana je putem uputnica HZZO-a.

Tim čine psihijatrica, dvije socijalne pedagoginje, dvije psihologinje, medicinska sestra i radna terapeutkinja. Program se aktualno provodi u online formi, a dr. Jendričko je objasnila da se "kroz razne i interaktivne aktivnosti dnevne bolnice bave temama identiteta, preuzimanja djelotvorne samokontrole, bliskosti, ranjivosti, otpornosti, emocionalne regulacije, asertivnosti i stilova komunikacije, samopoštovanja i samopouzdanja, rješavanja sukoba, razvijanja kontakta, stigme, jačanja osobnih snaga i osvješćivanja osobnih potencijala".

Mladi se mogu javiti e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili nazvati na broj 01/3713-298.

Linker
25. travanj 2024 18:20