SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Pitali smo ginekologa: Može li HPV utjecati na buduću trudnoću

Vjerojatnost da će žena koja ima normalne spolne odnose dobiti HPV barem jedanput u životu veća je od 90 posto

Utvrđen mi je HPV prije godinu dana. Zanima me hoće li HPV utjecati na buduću trudnoću i što bih trebala poduzeti da ne ugrozim trudnoću i dijete.

  • Nina G., Zagreb

Odgovara doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, ginekolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Vjerojatnost da će žena koja ima normalne spolne odnose dobiti HPV barem jedanput u životu veća je od 90 posto. Slično je i s muškarcima. Dakle, gotovo je nemoguće da prije ili kasnije ne dobijemo HPV infekciju. Srećom, u više od 80 posto slučajeva infekcija spontano prolazi. Tek mali dio žena kojima se infekcija poklopi s drugim štetnim učincima za zdravlje i stanjem imunosti ima promjene u Papa-testu. Manje od 1 posto žena s abnormalnostima Papa-testa imat će tzv. HSIL promjene (CIN II, CIN III). Desetak posto žena s CIN 3 doživjet će progresiju promjena na vratu maternice u rak. Sve nam to govori kako s nekim rizicima koji su gotovo neizbježni moramo naučiti živjeti. Pritom treba apelirati na cijepljenje protiv HPV-a, redovite ginekološke preglede, spolno odgovorno ponašanje i svjesnost da smo sami odgovorni za svoje zdravlje.

Vjerojatnost da će HPV infekcija ili displazija citološkog nalaza utjecati na trudnoću gotovo je minorna. U oko 10 posto novorođenčadi HPV pozitivnih majki može se testovima utvrditi HPV, uglavnom bez posljedica. Respiratorna papilomatoza kod novorođenčadi zaraženih HPV-om u porodu je vrlo rijetka te se prevenira pravodobnim liječenjem bradavica u majke ili, ako je to nemoguće, porodom carskim rezom.

Linker
22. travanj 2024 20:32