Oprez!
 Getty Images/iStockphoto
Dr. GOOGLE

Pet medicinskih mitova i apsurdnih savjeta koji i dalje kruže internetom

Budite oprezni, jer doktor Google nije uvijek u pravu! Pretraživanjem interneta možete naići na mnoge mitove i lažne savjete.

Koji doktor ima najveći broj pacijenata? Naravno, dr. Google. On je na dužnosti 24 sata dnevno te će vam odgovorit na sva pitanja. Problem je u tome što su njegove dijagnoze nerijetko pogrešne i dosta blesave.

Donosimo neke od najpopularnijih mitova

MIT 1: Kada osjetite stezanje u grudima i prijeti vam srčani udar počnite kašljati

Kašalj ne poboljšava cirkulaciju krvi ni na koji način. To je potpuno nepotreban napor za tijelo te može dovesti do povećanja krvnog tlaka i dalje pogoršati situaciju.

Ako sumnjate da druga osoba ima srčani udar, odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć. Ako ste daleko od zdravstvene ustanove, a imate vozilo, prevezite bolesnika do zdravstvene ustanove kako bi se izgubilo manje dragocjenog vremena.

Do vozila ga treba nositi, jer pacijent ne smije hodati. Ako je bolesnik pri svijesti i ne povraća, pokušajte ga smiriti.

Stavite ga u sjedeći položaj i neka ne radi ništa (npr. presvlači se, traži zdravstvenu iskaznicu i sl.). Ako imate, dajte mu usitnjenu tabletu acetilsalicilne kiseline od 300 mg (Andol, Aspirin) ili neka je sažvače. Druge lijekove nemojte mu davati, osim ako se osoba liječi od angine pektoris, tada treba uzeti nitroglicerin pod jezik. Imate li vozilo, odvezite bolesnika u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemate, nazovite hitnu pomoć i dočekajte ih s bolesnikom. Ako bolesnik povraća, prvo ga pridržite i pomozite mu da ne udahne povraćeni sadržaj, zatim postupite kao što je navedeno.

Ako bolesnik nije pri svijesti, provjerite diše li i radi li mu srce. Ako je odgovor pozitivan, postavite ga u stabilan bočni položaj. Nazovite hitnu pomoć i do njihova dolaska provjeravajte disanje i rad srca. Ako bolesnik nije pri svijesti, ne diše i srce mu ne radi, smjesta provedite postupak oživljavanja. Prvo mu oslobodite dišni put te počnite davati umjetno disanje i masažu srca (dva udaha; 30 pritisaka prsnog koša). Odmah pozovite hitnu pomoć. Oživljavanje će biti uspješnije počne li u prve četiri minute od trenutka prekida rada srca. Postupak provodite do uspostavljanja disanja i rada srca, odnosno do dolaska hitne pomoći.


MIT 2: U vodi postoje spojevi koji izazivaju probleme s plodnošću kod muškaraca

Totalna laž. Znatno veće probleme stvara pivo, točnije hmelj, i ksenoestrogene koji su odgovorni za masnoće oko struka i smanjenje libida. Pitka voda ne dovodi do neplodnosti!


MIT 3: Vitamin C sprječava prehladu

Suprotno uvriježenom mišljenju, velike doze vitamina C uopće nisu najučinkovitiji način da se što prije izliječite od prehlade ili gripe. Iako suplementacija tim vitaminom kod nekih skupina ljudi može u nekoj mjeri ojačati imunosni sustav, kad se jednom ipak razbolite, neće vam pomoći da brže ozdravite. Naime, revizija 30 randomiziranih studija u koje je bilo uključeno više od 11 tisuća odraslih osoba pokazala je da u općoj populaciji suplementacija vitaminom C ne smanjuje učestalost obolijevanja od prehlada ili infekcija gornjih dišnih puteva.

Određenu zaštitnu ulogu, u smislu snižavanja rizika za zarazu prehladom, vitamin C ima samo kod osoba koje su izložene ekstremnom stresu, poput maratonaca ili triatlonaca ili pak kod osoba koje ne jedu dovoljno voća i povrća.

No, ista je revizija pokazala da čak ni kod te skupine ljudi, kao ni kod opće populacije, kad se simptomi prehlade jednom pojave, uzimanje terapeutske doze vitamina C neće utjecati na trajanje i težinu prehlade.


MIT 4: Izbacite gluten i odmah ćete se osjećati bolje

Gluten treba izbaciti jedino ako ste se konzultirali s liječnikom i obavili testove koji su utvrdili da ste na njega osjetljivi. Takav izbor prehrane, posebno ako mu je jedini cilj brzo mršavljenje, može vam se obiti o glavu, jer činjenica da je nešto bez glutena ne znači i da je bez masnoća i kalorija.


MIT 5: Kada se gušite, podignite ruke

Savjet s interneta kaže: 'Kad se netko iznenada guši recite mu da podigne ruke. Zahvaljujući tome, ono što se zaglavilo u dišnim putevima lakše će izaći.

Istina je da podizanje ruku ništa ne mijenja. Osoba koja se guši treba početi kašljati. To je prirodni refleks koji pomaže da se strano tijelo oslobodi. Ako to ne pomogne, neka se osoba nagne prema naprijed, a vi ju snažno dlanom udarite između lopatica. Ne uspijete li ovom metodom tada treba pokušati s Heimlichovim hvatom. Osobi stanite iza leđa, obgrlite je te radite nagle pritiske na gornji dio trbuha. To će izbaciti zrak iz pluća, a s njime i strano tijelo. Ako vam to ne uspijeva, pokušajte potisnuti trbuh preko naslona stolice.

Ako ste sami i gušite se, Amerikanac Jeff Rehman, bolničar s 22 godine iskustva, s kolegama je osmislio zahvat koji isto pomaže:

1. Kleknite na pod i ruke stavite u položaj kao da ćete napraviti sklek.

2. Izmaknite ruke i padnite torzom na pod. Udarac će naglo istjerati veliku količinu zraka iz vaših pluća i tako odstraniti komadić hrane ili predmet koji ometa vaše dišne putove.

3. Ako ne uspijete iz prve, pokušajte opet. Nemojte se bojati osjećaja pada jer je to način da možda spasite svoj život.

Linker
22. travanj 2024 05:37