Prije nego idući puta posegnete za tabletom protiv bolova, sjetite se čuda kojeg nosite
 Foto: iStock
Oprezno s lijekovima

Paracetamol utječe na razvoj astme?

03. ožujak 2016.
Mnogi su ga skloni koristiti kako bi ublažili temperaturu i bol, no to čine bez savjeta liječnika ili farmaceuta te se nepotrebnu izlažu opasnosti

Izloženost acetaminofenu prije rođenja te u ranom djetinjstvu povezana je s razvojem astme u djetinjstvu. U studiji provedenoj na Norveškom institutu za javno zdravstvo u Oslu pronađena je povezanost između acetaminofena i astme. Acetaminofen odnosno šire poznat kao paracetamol koristi se vrlo često kao lijek za ublažavanje temperature i boli kao što su glavobolja, bol u mišićima ili na primjer bol u leđima.


Nisu potpuno sigurni

Voditeljica studije dr. Maria Magnus primijetila je da ukoliko se za vrijeme trudnoće ili u ranom djetinjstvu konzumira paracetamol postoji mogućnost za razvoj astme, no liječnica upozorava kako nije jasno je li ta povezanost isključivo vezana na uzimanje lijeka. Istraživači su analizirali podatke od majki i djece koji su koristili acetaminofen i onih koji nisu koristili acetaminofen.

Podaci od 114.500 djece i majki analizirani su kako bi se otkrila povezanost između razvoja astme i acetaminofena.

Uspoređivani su i parametri kao što su razlozi uzimanja lijeka protiv boli te su djeca praćena u dobi od 3 do 7 godine života. Tim je otkrio kako 5,7% djece je oboljeloj od astme u dobi od tri godine, a 5,1% djece je oboljeloj u dobi od 7 godina.

Najjača poveznica između astme i lijeka je kod one djece koja su razvila astmu u trećoj godini, a majke su konzumirale lijek protiv boli iz više razloga kao što su bol, temperatura i gripa.


Savjetujte se s liječnikom

Nova studija potvrđuje sva upozorenja koja liječnici i farmaceuti daju kako se svaka trudnica i majka moraju posavjetovati ukoliko se odluče popiti lijek, pa makar bio najobičniji paracetamol; kako to mnogi misle. Ovaj lijek itekako može biti opasan i oštetiti organe (kao što je na primjer jetra) ukoliko se ne konzumira prema savjetu liječnika ili farmaceuta.

Teme
Linker
25. rujan 2021 13:25