Ako i vi imate naviku u mraku upotrebljavati svoj pametni telefon, bilo bi vrijeme da razmislite koje posljedice to ostavlja na vaš vid.
 Foto: iStock
Ne igrajte se...

Pametni telefoni mogu uzrokovati privremenu sljepoću

16. srpanj 2016.
Znanstvenici navode primjer dviju žena različite dobi koje su zbog navike korištenja pametnih telefona u krevetu privremeno izgubile vid. Izgubile su vid na jednom oku jer su ležale na jednoj strani tijela, odnosno jednim okom gledale u mobitel.

Zbog slučajeva zabilježenih u Londonu znanstvenici upozoravaju kako korištenje pametnih telefona u mraku spavaće sobe može uzrokovati privremeno sljepilo. U članku objavljenom u The New England Journal of Medicine znanstvenici su naveli primjer dviju žena različite dobi koje su zbog navike korištenja pametnih telefona u krevetu privremeno izgubile vid.

Prva, 22-godišnjakinja iz Londona, javila se liječniku jer je tijekom nekoliko mjeseci gubila vid na desnom oku, dok 40-godišnja žena nije vidjela na jedno oko punih 15 minuta, svakog dana kada se probudila, i to tijekom šest mjeseci.

 

Teško da je slučajno...

Liječnici su u oba slučaja naišli na uzrok privremenog slijepila - obje žene gubile su vid zato što su koristile pametni telefon dok su ležale u krevetu u mračnoj sobi, a još im je jedna navika bila zajednička. Vid su gubile samo na jednom oku jer su ležaje na jednoj strani tijela, odnosno samo su jednim okom gledale u mobitel jer je drugo bilo zaklonjeno jastukom.

 

Privremeni gubitak vida

Nakon ispitivanja navika žena koje su privremeno izgubile vid na jednom oku liječnici su zaključili kako se jedno oko priviklo na mračnu sobu, dok se drugo naviklo na jako svjetlo koje je dolazilo od ekrana mobitela te kada su žene koristile oba oka, oko naviknuto na konstantno svjetlo nije se moglo priviknuti na mrak, što je dovelo do privremenog sljepila. Iako privremeni gubitak vida traje nekoliko minuta, liječnici se boje kako bi broj ovakvih slučajeva mogao naglo rasti zbog sve češćeg korištenja pametnih telefona.

Teme
Linker
17. siječanj 2021 05:55