A još su i ukusni
 FOTOGRAFIJE: ALEKSANDARNAKIC GETTY IMAGES
Za dobro jutro

Ove recepte želite imati pri ruci! Tri jutarnja smoothieja koji pomažu kod skidanja kilograma

Pripremate li smoothie od povrća i voća, prvo stavite „zelenjavu”, primjerice, špinat ili kelj, pa kad su oni gotovi dodajte voće i druge deblje sastojke

Niskokalorični i puni hranjivih sastojaka, smoothieji su odlično rješenje za početak dana. Dobrim odabirom sastojaka, iz smoothieja ćete dobiti vitamine i minerale, proteine i vlakna, a bit će i ukusni. U usporedbi s klasičnim doručkom, kao što su jaja, sendvič i slično, smoothieji imaju manje kalorija i puno lakše „sjedaju” na želudac.

Priprema je krajnje jednostavna – stavite sastojke u blender, miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu tekućinu i – uživajte. Ipak, nemojte nabacati sve sastojke odjednom, stavljajte ih jedan po jedan, tako će blendanje biti uspješnije. Pripremate li smoothie od povrća i voća, prvo stavite „zelenjavu”, primjerice, špinat ili kelj, pa kad su oni gotovi dodajte voće i druge deblje sastojke.

Najbolje je uvijek koristiti svježe povrće i voće, no ako nije sezona ili ga jednostavno nemate, zamijeniti ga može smrznuto. Voće smrznite i ako želite hladan smoothie ili pak u napitak dodajte pola čaše kockica leda. I da, uvijek operite blender odmah nakon upotrebe, ne treba vam borba sa zalijepljenim ostacima hrane.


Smoothie od bobičastog voća i „skrivenog” špinata

Izgledom, a i okusom, ovaj smoothie djeluje kao potpuno voćni smoothie, no u njemu se krije i tajni sastojak – listovi špinata. Puni su kalcija i kalija i prirodni su pokretači metabolizma, pa se odlično slažu s bobičastim voćem koje obiluje antioksidansima, ali i vlaknima, što znači da prirodno potiče probavu.

Priprema u blenderu traje tri minute, a potrebni sastojci su:

* pola šalice jagoda

* pola šalice borovnica

* četvrt šalice malina

* dvije šalice špinata

* šalica vode

* šalica leda.

Po serviranju: 95 kalorija


Smoothie od bobičastog voća s jabukom i bananom

Svi sastojci ovog smoothieja – maline, jagode, borovnice, jabuka i banana, bogati su vitaminima i antioksidansima, što ga čini pravom bombom hranjivih tvari. Ovaj smoothie potiče metabolizam te tako pomaže u skidanju suvišne težine, odnosno u održavanju poželjne.

Ako ste ljubitelj povrća u smoothiejima i ovome možete dodati pola šalice listova špinata – nećete moći osjetiti njihov okus niti će utjecati na boju napitka, ali bit će zdrav dodatak jutarnjem tekućem obroku.

Bobičasto voće te oguljenu i narezanu bananu zamrznite večer prije pripreme smoothieja. Priprema u blenderu traje četiri minute, a potrebni sastojci su:

* pola šalice jagoda

* pola šalice malina

* pola šalice borovnica

* 1 jabuka oguljena i narezana

* 1 banana

* 1 šalica bademovog mlijeka.

Po serviranju: 332 kalorije


Smoothie od banane i zobenih pahuljica

Ukusan i zdrav, s lako dostupnim sastojcima, ovaj će vam smoothie osigurati nemasne proteine iz mlijeka i jogurta, topiva vlakna iz zobi i banane, kao i kalij, koji je dobar za srce. Odlično ide i prije i poslije jutarnjeg vježbanja, već kako vam odgovara. Jagodama, breskvom ili ananasom možete pojačati okus, ali i detoksicirajući učinak ovog smoothieja koji će vas satima držati sitima.

Priprema u blenderu traje tri minute, a potrebni sastojci su:

* četvrt šalice cjelovitih zobenih pahuljica

* pola šalice običnog nemasnog jogurta

* 1 krupno narezana banana

* pola šalice bademovog mlijeka

* 1 čajna žličica meda (po želji)

* četvrt čajne žličice mljevenog cimeta.

Po serviranju: 279 kalorija

Linker
27. travanj 2024 01:55