FOTOGRAFIJE: REALPEOPLEGROUP GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Otiču mi noge - je li to od slabog srca?

Može biti više razloga za otečenost nogu. To se događa i kod popuštanja srca kao pumpe, osobito pri popuštanju desne klijetke ili i desne i lijeve, no to nije jedini mogući razlog

Unatrag nekoliko mjeseci primijetila sam da su mi obje noge natečene. Je li to znak slabog srca? Operirala sam prije četiri godine vene na obje noge i već nekoliko mjeseci imam povišen krvni tlak (160/80). Što mi je činiti? Sada držim dijetu prema savjetu svoje liječnice.

Sonja L., Zadar

Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

"Može biti više razloga za otečenost nogu. To se događa i kod popuštanja srca kao pumpe, osobito pri popuštanju desne klijetke ili i desne i lijeve, no to nije jedini mogući razlog. Prekomjerna tjelesna težina uz duže stajanje može rezultirati otečenim nogama, osobito navečer. Proširene vene na nogama također, zato se u slučaju proširenih vena ne savjetuje zanimanje koje traži gotovo cjelodnevno stajanje (trgovci, frizeri). Manjak bjelančevina u serumu, osobito albumina (pothranjenost, maligne bolesti), može biti uzrok, ali i slabiji rad štitnjače, uz manjak hormona, nakuplja tekućinu u tijelu i javljaju se edemi nogu. I u nekim oblicima pojačane funkcije štitnjače javljaju se edemi u prednjim dijelovima potkoljenica (pretibijalni edemi).

Prileći nakon ručka

Kao nuspojava nekih lijekova za povišeni krvni tlak, kao što su antagonisti kalcija u punoj dozi, viđa se otok nogu. U nekim tropskim zemljama viđamo ekstremne otoke nogu (poput slonovskih nogu, zbog čega se naziva elefantijaza), a riječ je o parazitarnom začepljenju limfnih žila te se limfa ne može normalno drenirati u venski sustav. Dakle, uzroci su brojni, a najbolji način liječenja je otklanjanje uzroka otečenosti. Ako pak to nije moguće, preostaje vam nositi elastične čarape (navući ih prije jutarnjeg ustajanja iz kreveta i skidati pri odlasku na počinak). Po mogućnosti prileći sredinom dana. Onima koji poslije ručka malo odspavaju, prigovaraju da su lijeni, a oni im odgovaraju da i pas kada pojede - legne!"

Linker
26. travanj 2024 17:48