I životne navike, poput onoga što jedemo i pijemo imaju utjecaj na naš rizik za razvoj raka kao i na to kroz koliko vremena bi se on u našem tijelu mogao razviti.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Kancerogene tvari

Osam stvari za koje je u 2021. otkriveno da su povezane s rakom!

Već poznate štetne tvari nastavljaju se iz godine u godinu otkrivati na novim i neočekivanim mjestima, a znanstvenici počinju bolje razumijevati i utjecaje raznih toksina na zdravlje, poput pesticida. Dokazi dobiveni ove godine ukazuju na povezanost pesticida s rakom desetljećima i generacijama nakon izloženosti tim tvarima

U svijetu svake godine od raka oboli 11, a umre 7 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj godišnje od raka oboli 25.000, a umre 12.500 ljudi. Znanstvenici još uvijek ne razumiju u potpunosti što točno uzrokuje rak i teško je navesti jedan konkretan uzrok s obzirom na to da u tome sudjeluje mnogo faktora, među kojima su genetsko nasljeđe, okoliš u kojem netko živi, način života pa čak i posao kojim se bavi. No, svake godine znanstvenici otkrivaju vezu s rakom u nekim stvarima koje čine normalan dio našeg svakodnevnog života. Već poznate kancerogene tvari nastavljaju se iz godine u godinu otkrivati na novim i neočekivanim mjestima, a znanstvenici počinju bolje razumijevati i utjecaje raznih toksina na zdravlje, poput pesticida. Dokazi dobiveni ove godine ukazuju na povezanost pesticida s rakom desetljećima i generacijama nakon izloženosti tim tvarima. A i životne navike, poput onoga što jedemo i pijemo imaju utjecaj na naš rizik za razvoj raka kao i na to kroz koliko vremena bi se on u našem tijelu mogao razviti. Izdvojili smo osam takvih otkrića iz godine koja je na izmaku na koje biste trebali obratiti pozornost.

Čak i samo jedno ili dva alkoholna pića dnevno...

Alkohol je odavno kategoriziran kao kancerogen, no istraživanja sve više idu u prilog tezi da ne postoji sigurna količina koju možete popiti. Svakodnevno, rutinsko konzumiranje alkohola, čak i ako je umjereno, povezano je s povišenim rizikom za razvoj raka, pokazalo je istraživanje objavljeno u srpnju u časopisu The Lancet Oncology. Znanstvenici iz Međunarodne agencije za istraživanje raka otkrili su da je ukupno 741.300 novi slučajeva raka globalno u prošloj godini bilo povezano s alkoholom. Konzumiranje samo dva alkoholna pića dnevno povezano je sa 103.000 novih slučajeva raka u 2020. No, više od dva alkoholna pića dnevno donosi još veći rizik. Naime, ozbiljna ovisnost o alkoholu koja podrazumijeva 6 ili više alkoholnih pića dnevno bila je najveći krivac, odnosno povezana je s gotovo polovicom od ukupnog broja slučajeva raka povezanih s alkoholom u 2020.

Neki proizvodi za zaštitu od sunca kontaminirani su

Proizvodi za zaštitu od sunca preporučuju se zbog smanjenja rizika za razvoj raka kože izazvanog djelovanjem sunčevih ultraljubičastih zraka. No, ove je godine jedan neovisan laboratorij u SAD-u zatražio da se s polica trgovina povuče čak 40 takvih proizvoda jer su na testiranju bili pozitivni na benzen, kancerogenu industrijsku kemikaliju. Još od 1977. je poznato da benzen povećava rizik za razvoj raka, kada je istraživanje pokazalo da su radnici koji su mu bili izloženi imali 9 puta veći rizik za razvoj leukemije. Proizvodi za sunčanje mogu, bez znanja proizvođača, biti kontaminirani benzenom tijekom proizvodnog procesa jer se ta kemikalija koristi u industrijskim otapalima. Činjenica je da je količina benzena u proizvodima za sunčanje bila mala, no niti najmanje izlaganje toj tvari ne može se smatrati sigurnim, tvrde stručnjaci. Znanstvenici koji su testirali te proizvode pretpostavljaju da nije bio problem u određenom proizvođaču ili određenom proizvodu već vjerojatno u proizvodnoj seriji.

Kancerogeni benzen pronađen je i u nekim dezodoransima

Ista kancerogena tvar pronađena je i u nekim proizvodnim serijama dezodorana u spreju različitih proizvođača. Laboratorij Valisure u kojem je provedeno testiranje zatražio je od Američke agencije za kontrolu hrane i lijekova da ukloni te proizvode s polica trgovina, nakon čega je Procter&Gamble svojevoljno povukao 18 vrsta dezodorana, uključujući i poznati Old Spice i Secret. Ti su dezodorani sadržavali čak 9 puta veću količinu benzena od dopuštene, a na benzen su bili pozitivni i dezodorani nekih drugih proizvođača, no oni nisu odmah djelovali i povukli ih iz trgovina. Iz tvrtke Procter&Gamble su objavili da benzen nije sastojak dezodorana već je nastao kao nuspojava u proizvodnom procesu.

Gazirana pića povezana s većim rizikom

Svakodnevno konzumiranje gaziranih pića može doprinijeti povećanom broju slučajeva raka debelog crijeva ili rektuma među mlađim ženama, pokazalo je istraživanje objavljeno u svibnju u časopisu Gut. Znanstvenici su otkrili da žene koje piju nekoliko čaša gaziranih pića dnevno imaju dva puta veći rizik za razvoj raka prije nego što navrše 50. godinu života u usporedbi sa svojim vršnjakinjama koje gazirana pića piju jednom tjedno ili ih uopće ne piju. Prema mišljenju autora studije, rizik se počinje razvijati u tinejdžerskim godinama kad svako zaslađeno gazirano piće u dobi između 13. i 18. godine pridonosi većem riziku za razvoj raka debelog crijeva prije navršene 50. godine života.

Kozmetički proizvodi pozitivni na kancerogene kemikalije

Polifluorakril (PFAS), kancerogena kemikalija poznata i pod nazivom „vječna kemikalija” pronađena je ove godine u brojnim kozmetičkim proizvodima, poput vodootpornih maskara, tekućeg ruža za usne i podloge. Znanstvenici su testirali 231 uzorak kozmetičkih proizvoda i otkrili da ih gotovo polovica ima visoku razinu fluorina, što ukazuje na prisustvo polifluorakrilnih tvari. Riječ je o skupini kemikalija koje su poznate po tome da zagađuju okoliš i ljudsko tijelo u kojem se talože i uzrokuju zdravstvene probleme. Izloženost najčešćim vrstama polifluorakrilnih tvari povezana je s nekoliko vrsta raka, kao i s bolestima štitnjače i imunološkog sustava. Vodootporni i dugotrajni proizvodi (s oznakom „long lasting”) najčešće su sadržavali te opasne tvari. Kozmetika je inače slabije regulirana od hrane unatoč činjenici da je u bliskom kontaktu s ljudskim tijelom svakodnevno.

Oralni seks u mladoj dobi povezan s većim rizikom

Dob u kojoj počinjete s oralnim seksom i broj seksualnih partnera koje ste imali mogu povećati rizik za razvoj raka povezanog sa spolno prenosivim bolestima, pokazalo je novo istraživanje. Humani papiloma virus (HPV) je vodeći uzrok raka usne šupljine i grla, a istraživanje objavljeno ove godine u časopisu Cancer pokazalo je da su osobe koje su u mlađoj dobi imale oralni seks i više seksualnih partnera imale veći rizik za razvoj ove dvije vrste raka u odnosu na osobe koje su oralni seks počele prakticirati kasnije u životu i imale manje partnera.

Pesticidi mogu imati generacijski utjecaj

Žene čiji su roditelji bili izloženi toksičnim pesticidima imaju veći rizik za razvoj raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno ove godine na Sveučilištu u Kaliforniji. DDT (ili diklor-difenil-trikloretan) je kemikalija koja je zabranjena za upotrebu još 1972. zbog rizika za ljudsko zdravlje i štetnosti za okoliš, no desetljećima kasnije znanstvenici su otkrili da se taj rizik prenosi generacijama. Potomci žena koje su bile trudne u doba kad je DDT bio popularan imale su dva do tri puta veći rizik za debljinu. Žene u 20-im i 30-im godinama čije su bake bile izložene DDT-ju imale su veći rizik za ranu menarhu, otprilike u dobi oko 11 godina, a rana menarha je rizičan faktor za razne bolesti kasnije u životu, poput raka dojke, dijabetesa i hipertenzije.

Paraziti iz kontaminiranog mesa i vode

Konzumiranje sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa moglo bi biti povezano s povećanim rizikom za razvoj rijetkog oblika raka mozga putem infekcije parazitima. Znanstvenici iz Američkog udruženja za rak otkrili su da je toksoplazma gondi, jednostanični parazit prisutan u kontaminiranom mesu i vodi, povezan s vrlo agresivnim oblikom raka mozga, poznatim pod nazivom gliom. Gliomi čine 80 posto svih zloćudnih tumora mozga.

Linker
20. travanj 2024 11:45