SHUTTERSTOCK
Ispod radara

Oprez! Česte promjene raspoloženja mogu upućivati na nešto puno opasnije nego što mislimo

Ako tumor raste blizu hipofize, može uzrokovati hormonalne promjene, što može imati značajan utjecaj na emocije i spolnu želju

Ovisno o tome na kojem se mjestu razvija tumor, njegovće pritisak na okolna tkiva dovesti do različitih simptoma. Prema organizaciji Brain Tumor Research i Brain Tumor Charity, ovo je šest upozoravajućih znakova tumora mozga na koje bi trebalo obratiti pažnju.

  • Poteškoće s komunikacijom

Problemi u govoru, zaboravljanje riječi i gubljenje niti razgovora su poteškoće u komunikaciji, a to je simptom koji može imati svaka peta osoba s tumorom mozga. Čeoni režanj uključen je u govor, a sljepoočni u razumijevanje jezika pa ako je tumor na nekom od ta dva mjesta, pritisak može uzrokovati ove probleme.

  • Umor

Umor može otežati razmišljanje i donošenje odluka te biti okidač za anksioznost i depresiju. Razlog je to što tijelo ulaže mnogo energije, koju bi inače koristilo za obavljanje drugih zadataka, u borbu protiv tumora.

image
SHUTTERSTOCK

  • Promjene osobnosti

Ako je tumor u čeonom režnju, koxfji je zadužen za regulaciju osobnosti i emocija, može uzrokovati promjene osobnosti. Uobičajene promjene uključuju povećanu razdražljivost, agresivnost, konfuznost i zaboravnost, kao i česte promjene raspoloženja te nedostatak interesa i motivacije. Ako tumor raste blizu hipofize, može uzrokovati hormonalne promjene, što može imati značajan utjecaj na emocije i spolnu želju.

  • Problemi s pamćenjem

Taj se simptom javlja kod polovice oboljelih. I u ovom slučaju tumori u čeonom i sljepoočnom režnju češće uzrokuju gubitak pamćenja.

  • Epileptički napadaji

Dvije od tri osobe s dijagnosticiranim tumorom mozga dožive epileptički napadaj. To je ujedno najčešći prvi simptom koji kod odraslih osoba dovodi do dijagnoze tumora mozga. .

  • Problemi s vidom

Kod jedne od tri oboljele osobe javljaju se problemi s vidom, poput gubitka vida, suhog oka, dvostruke slike ili osjetljivosti na svjetlost. Tumor pritišće i zdravo tkivo, a to dovodi do pritiska na vidni ili optički živac i problema s vidom.

Linker
10. travanj 2024 17:13