oleato

Novi trend: Koristi li nam dodavanje maslinovog ulja u kavu?

Brojna istraživanja pokazala su da je maslinovo ulje bitna karika našeg zdravlja

Stari mediteranski običaj da se natašte popije žlica maslinovog ulja pa potom i prva jutarnja kava s vjerovanjem da to potiče dobru probavu, ali i da pijenje maslinovog ulja ima više zdravstvenih prednosti nego kada se s njim kuha, prerasla je u pravi trend i dobila komercijalni oblik. Naime,moleato je kava u koju je dodano ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Partanne na Siciliji, prvi put lansirana u Italiji u veljači, a sada se ovaj novi trend širi Amerikom nakon što je bivši izvršni direktor Starbucksa Howard Schultz posjetio Italiju i svjedočio staroj navici stanovnika Mediterana da popiju natašte maslinovo ulje. Starbucksova Oleato linija također uključuje latte i ledeni espresso, oba pripremljena sa zobenim mlijekom.


Kako pomaže zdravlju

Iako nema istraživanja o specifičnim zdravstvenim prednostima kombiniranja maslinovog ulja i kave, jasno je da svaki sastojak ima svoje prednosti. Brojna istraživanja pokazala su da je maslinovo ulje bitna karika našeg zdravlja. Većinu masnoće čine mononezasićene masti zdrave za srce i koje štite od raka. Maslinovo ulje pomaže kod zatvora i regulira šećer u krvi, održava kognitivne sposobnosti do duboke starosti, potiče zdravlje crijeva, time i imunosnog sustava. Zdravstvene prednosti umjerenog ispijanja crne kave (bez šećera i vrhnja) također su dobro poznate. Istraživanja pokazuju da je kava može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti jetre i bolesti srca. Kava s maslinovim uljem stoga je zdravija opcija nego ako pijete samo kavu, a slijedi trend obogaćivanja kave drugim hranjivim sastojcima. Tako se u kavu stavljaju proteinski prah, kolagen, cimet, tamna čokolada, pa i maslinovo ulje. Pretpostavlja se da masnoća čini kavu manje kiselom, povećava osjećaj sitosti, a trend je krenuo s dodavanjem kokosovog ulja u kavu što je čini omiljenim dodatkom doručku osoba koji su na keto prehrani.


Moguće i neugodne pojave

Kokosovo ulje bogato je zasićenim mastima, pa radije birajte maslinovo koje se ubraja u najzdravije masti na svijetu. Kao jedini nedostatak mogla bi biti žurnija potreba za odlaskom na WC, osobito kod ljudi koji ne konzumiraju mnogo maslinovog ulja, a mogu se javiti i nelagoda u želucu i refluks kiseline.

Linker
25. travanj 2024 16:22