SHUTTERSTOCK
KOJI JE VAŠ KRONOTIP

Noćne ptice u većem su riziku za zdravlje nego ranoranioci

Pokazalo se i da su noćni tipovi skloniji pušenju i neredovitom vježbanju

Jeste li noćna ili jutarnja ptica? Odgovor na to pitanje mogao bi biti važan za vaše zdravlje, jer nova studija pokazuje da bi oni koji kasno liježu i kasno se bude mogli imati viši rizik za razvoj šećerne bolesti. Nije novost da navike spavanja utječu na naše ukupno stanje, a ovo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Annals of Internal Medicine, pokazuje da će noćne ptice, tj. osobe večernjeg kronotipa, vjerojatnije imati štetne navike te da će vjerojatnije razviti dijabetes. Taj rizik veći je čak 72 posto u usporedbi s ranoraniocima.

Navike

- Pokazalo se i da su noćni tipovi skloniji pušenju i neredovitom vježbanju te da češće imaju ostale nezdrave životne navike - rekao je za Health dr. Sina Kianersi s Medicinskog fakulteta na Harvardu, voditelj istraživanja provedenog na više od 60.000 medicinskih sestara srednje dobi od kojih se 35 posto izjasnilo kao rane ptice, a 11 posto kao deinitivno noćne ptice. Kronotip se deinira kao prirodna sklonost organizma za spavanje i budnost u određenim dijelovima dana.

Nečiji kronotip može utjecati na apetit, osjećaj pospanosti i tjelesnu temperaturu. Razlikuju se dva osnovna kronotipa - jutarnji i večernji - kojima su kasnije dodana još četiri: vrlo aktivan tip, dnevni pospan tip, dnevni aktivan tip i umjereno aktivan tip.

Linker
28. travanj 2024 11:10