SHUTTERSTOCK
Nemojte ga zanemariti

Njegov manjak može uzrokovati razne probleme sa štitnjačom - prepoznajte tri najčešća simptoma nedostatka joda

Iako je nedostatak joda teško dijagnosticirati, to ne znači da ne možete naučiti uočiti znakove upozorenja

Kad pomislite na jod, kemijski element koji pomaže vašem tijelu u proizvodnji hormona štitnjače i reguliranju energije, vjerojatno ga povezujete s kuhinjskom soli. Zapravo, postoji dobar razlog za to. Naime, u Hrvatskoj je tijekom povijesti nedostatak joda u hrani uzrokovao endemsku gušavost u Slavoniji i Lici, a najviše u selu Rude pokraj Zagreba. Zbog toga je 1953. godine donesen zakon o obvezatnom jodiranju soli, a izmjene i dopune zakona su provedene 1996. kada su preporučene još veće količine joda u soli.

Upravo ta javnozdravstvena promjena donijela je u svega nekoliko godina od početka provođenja do značajnog pada učestalosti gušavosti.

Dok većina nas ne mora brinuti o razinama joda, za trudnice i dojilje je druga priča.

- Žene koje su trudne ili dojilje izložene su visokom riziku od nedostatka joda jer postoji povećana potreba za jodom za fetalni razvoj štitnjače - kaže dr. med. Brittany Henderson, asistentica profesora endokrinologije i metabolizma u Comprehensive Cancer Centeru u Wake Forest Baptist Medical Centeru.

A budući da se jod nalazi u drugim namirnicama osim soli, poput mlijeka, plodova mora, kruha i jaja, druge visokorizične skupine uključuju vegane, vegetarijance i one koji ne jedu mliječne proizvode ili kruh.

Iako je nedostatak ovog minerala teško dijagnosticirati, to ne znači da ne možete naučiti uočiti znakove upozorenja i kako osigurati da ga unosite dovoljno. Evo što trebate znati.


Koji su znakovi nedostatka joda?

Najteži kemijski element koji se pojavljuje u biološkim organizmima je upravo jod. Njegova rijetkost u tlu vodi do nedostatka joda u mnogim živim organizmima, pa i kod ljudi, procjenjuje se da nedostatak ovog minerala ugrožava oko dvije milijarde ljudi u svijetu i glavni je uzrok pojave mentalne retardacije. Manjak joda smanjuje inteligenciju za 10-15 posto. Od gušavosti na svijetu pati 700 milijuna ljudi, piše HZJZ.

Simptomi se obično pojavljuju samo kada je nedostatak ozbiljan, što je rijetkost. Iako postoji test za nedostatak joda (analiza urina) i možete ga zatražiti od liječnika opće prakse ili endokrinologa, dr. Elizabeth Pearce, docentica medicine na Boston University School of Medicine, kaže da se češće koristi za ispitivanje velike populacije za istraživanje javnog zdravlja, nego pojedinaca.

- Postoje velike varijacije u razinama joda iz dana u dan, pa čak i iz sata u sat, tako da vam stvarno treba najmanje 10 ili 12 testova na jednoj osobi da biste znali kakvo je doista stanje te osobe - objašnjava ona za Prevention. Ipak, postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.


Guša (povećana štitna žlijezda)

Ako unos joda padne ispod 1000 mikrograma (qg) dnevno, vaše tijelo počinje izbacivati više tiroidnog stimulirajućeg hormona (TSH), navodi Nacionalni institut za zdravlje. To može dovesti do povećanja štitnjače (poznato kao guša), što je najčešći simptom nedostatka ovog minerala, kaže dr. med. Melissa Majumdar, viša barijatrijska dijetetičarka u Brigham and Women‘s Center za metaboličku i barijatrijsku kirurgiju, gdje se bavi simptomima manjka hranjivih tvari. Guša može, ali i ne mora biti vidljiva kao kvržica na prednjem dijelu vrata.

- Ponekad to nećete primijetiti ako ne napravite ultrazvuk ili CT - kaže dr. Henderson. Ako imate gušu, možete doživjeti osjećaj gušenja ili imati poteškoća s gutanjem ili disanjem.


Hipotireoza (slabo aktivna štitnjača)

Ako vaš unos joda padne ispod 10 do 20 qg dnevno, mogli biste doživjeti hipotireozu ili nedovoljan rad štitnjače (štitnjača ne proizvodi dovoljno određenih hormona). Simptomi mogu uključivati umor, debljanje, gubitak kose, suhu kosu, suhu kožu, zatvor, nepodnošljivost hladnoće, podbuhlo lice, promuklost, slabost/bol mišića, depresiju, gubitak pamćenja i još mnogo toga.

- Pacijenti s hipotireozom obično imaju najmanje dva ili tri simptoma - rekla je dr. Henderson. Imajte na umu da ovi simptomi mogu biti posljedica nekoliko drugih zdravstvenih stanja ili čak lijekova koje uzimate, stoga se obratite svom liječniku kako biste otkrili korijen problema.

Zbog manjka joda i, posljedično, niskih razina tiroidnih hormona žena može izgubiti ovulaciju, što vodi u neplodnost. Isto tako, nedostatak ovog minerala može voditi i u autoimunu bolest štitnjače te povećati rizik za razvoj tumora te žlijezde.

Neka istraživanja pokazuju da bi manjak joda mogao povećavati rizik i za neke druge vrste raka, poput raka prostate, dojke, endometrija i jajnika.



Komplikacije tijekom trudnoće ili problemi u razvoju djeteta

Manjak joda povezuje se s neplodnošću, pobačajima, prijevremenim porodom, mrtvorođenčetom i urođenim abnormalnostima.

Dojenčad i djeca čije majke imaju manjak joda tijekom trudnoće ili dojenja mogu imati niži IQ, mentalnu retardaciju, usporen rast ili probleme s govorom i sluhom. Blagi do umjereni nedostatak joda također je povezan s većim rizikom od ADHD-a kod djece, kaže Nacionalni institut za zdravlje (NIH).


Kako unijeti dovoljno joda?

Osim za postizanje optimalnih količina i normalno funkcioniranje cijelog organizma, ovaj se mineral koristi i u prevenciji i liječenju različitih stanja. Ima moć uništavanja raznih mikroorganizama te se koristi za sprečavanje i liječenje virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija kože i usne šupljine, pomaže kod kašlja, kod fibroznih promjena u tkivu dojki, koristi se u prevenciji raka dojke, očnih bolesti, dijabetesa, srčanih bolesti. Tablete joda daju se kako bi se spriječile posljedice izloženosti radioaktivnom zračenju.

Istraživanja pokazuju da jod može spriječiti pojavu rana u ustima kao posljedice kemoterapije, ali i da njegovo nanošenje na venske ulkuse, uz kompresiju, tijekom četiri do šest tjedana ubrzava zarastanje rane.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna mreža za jod i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) preporučuju sljedeće dnevne količine:

  • za uzrast 0-6 godina: 90 µg/dan
  • starost 7-12 godina: 120 µg/dan
  • stariji od 12 godina: 150 µg/dan
  • trudnice i dojilje: 250 µg/dan

Sve ispod tih količina nije idealno, ali i sve više od toga može dovesti do hipertireoze (preaktivna štitnjača) i drugih problema. Budući da ne postoji pouzdan test za nedostatak, najbolje što možete učiniti je spriječiti da se on uopće pojavi.

Dakle, prvo provjerite kupujete li i jedete kuhinjsku sol koja je jodirana. To mora pisati na ambalaži soli.

Naravno, možete dodati i namirnice koje sadrže ovaj važan mineral. Njime su najbogatije morske alge (najviše smeđe), školjke, rakovi, bakalar, tuna, jaja i puretina. U malim količinama ima ga u nekim vrstama povrća (u češnjaku, grahu, špinatu, blitvi, bijelom krumpiru, artičokama, šparogama), a od voća sadrže ga brusnice, jagode i ananas. U maloj količini sadrže ga i pekarski proizvodi, jer se jod upotrebljava kao stabilizator za tijesto, i kravlje mlijeko, sastojak je stočne hrane.

Suplementi se obično ne preporučuju ako niste trudni, ne dojite ili jedete ograničenu dijetu jer je rizik od nedostatka nizak. A ako ste vegan ili vegetarijanac, ili ako ne jedete mliječne proizvode ili kruh, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome je li dobra ideja uzimati dodatak joda, budući da on može negativno utjecati na lijekove (poput lijekova za krvni tlak) koje već uzimate.

Linker
11. travanj 2024 22:08