Izbjegavajte loše sunačne naočale, koje ne štite od UV zračenja.
 Foto: iStock
8 navika

Nismo toga ni svjesni, ali one potiho narušavaju naše zdravlje

23. ožujak 2017.
Nekoliko najobičnijih navika, mogu nam narušiti zdravlje. Od hranjenja ptica, spavanja na trbuhu do sunčanih naočala...

Sasvim obične i svakodnevne stvari na koje, ponekad, ni ne obraćamo pažnju, mogu naštetiti našem zdravlju. Od hranjenja golubova u parku, do brzog ručka za uredskim stolom. Pripazite malo i sačuvajte zdravlje.

1. Sjedenje prekriženih nogu

Brojne studije potvrdile su kako sjedenje prekriženih nogu uzrokuje hipertenziju (povišeni krvni tlak), proširene vene i oštećenje živaca. Probajte se svako malo prošetati i protegnuti.

2. Hranjenje ptica

Roditelji s djecom u parkovima nerijetko vole hraniti golubove. Ovo, naime, kažu stručnjaci, može biti vrlo opasno. Šanse da gradska ptica prenese zaraznu bolest je veća od 50 posto. Golubovi mogu prenijeti psitakozu, salmonelu, listeriozu, kriptokokoza… Treba li još nabrajati?

3. Loše sunčane naočale

Jeftine plastične naočale ne štite od UV zračenja, što kod jakog sunca može dovesti do oštećenja mrežnice. Kao što zračenje može štetiti koži, još više može štetiti našim očima. Nemojte štedjeti na kvalitetnim sunčanim naočalama, koje imaju sve potrebne zaštite kako bi se spriječila brojna oštećenja dijelova oka.

4. Previše vode

Koliko puta čujemo kako moramo piti vodu. No, u ničemu ne treba pretjerivati, pa tako ni u ovom slučaju. Previše vode nije uvijek najzdravije, kao ni premalo, naravno. Znanstvenici tvrde da je tjelesna potreba za vodom individualna. Ako se puno krećete i trenirate, logično je da vaše tijelo 'traži' više vode. Ako imate kardiovaskularnih problema bolje je piti manje. Pretjeran unos bilo koje namirnice, pa tako i vode, ne utječe blagotvorno na zdravlje. Vrlo je bitno unositi je dovoljno, kako bi organizam mogao pravilno obavljati sve funkcije

Foto: iStock
Bilo da sjedite na uredskom stolcu ili na podu, pazite na držanje.

5. Pripremanje kokica u mikrovalnoj

Problem je u sadržaju kukuruza za kućnu upotrebu, a riječ je o kemikaliji diacetil. Ona naime isparava kada se zagrije, te ulazi u pluća i oštećuje ih. Ako ste veliki ljubitelj kokica iz mikrovalne, neka se prvo malo ohlade. Američki znanstvenici smatraju da su opasnosti oni koji u mikrovalnoj pećnici pripremaju minimalno dvije vrećice kokica dnevno kroz 10 godina.

6. Ručak za radnim stolom

Jedenje ručka za stolom na poslu nije zdravo, jer ste okruženi brojnim bakterijama koje nisu dobre za probavu. I vaš mozak treba odmor, noge trebaju malo vježbe, i vaš želudac ne može dobro probaviti hranu, jer mozak na to nije koncentriran.

7. Nepravilno sjedenje

Pravilno držanje znači simetrični položaj svih organa. Pobrinite se za svoju kralježnicu i prilagodite svoj uredski stolac. Visina stolca treba odgovarati duljini vaših nogu, a sjedalo treba biti čvrsto. Guza treba ispuniti ne manje od 2/3 stolice. Nemojte odmah mijenjati pozu, jer vam je nezgodno. Neka se vaši mišići naviknu na ispravan položaj.

8. Spavanje na boku ili trbuhu

Mnogi od nas samo u ovim položajima mogu zaspati. No, kad spavamo na boku, u takozvanom fetalnom položaju, sprječavamo dijafragmu da se 'kreće' slobodno, što uzrokuje različite probleme, poput bolova u leđima.

Spavanje na trbuhu, stavlja pritisak na organe, što dugoročno može dovesti do oštećenja živaca. Ostaje nam, čini se, samo spavanje na leđima. Jedini slučaj u kojem biste trebali izbjegavati ovu poziciju je ako patite od apneje.

Teme
Linker
18. rujan 2021 16:37