Hladne obloge koristite samo kada vam zglob "gori", ali ne duže od 20 minuta
 Foto: iStock
Naučite što je i kada bolje

Nije isto koristite li hladnu ili toplu terapiju kod artritisa

Uhvaćeni u boli koja ne popušta, skloni smo posegnuti za prvom pomoći koja nam dođe "pod ruku". Najčešće su to tople ili hladne komprese i masti. Međutim, mnogi ne znaju kako si na taj način mogu više naštetiti nego pomoći

Bili ste na skijanju preko vikenda i sve vas boli? Ili ste se možda spotaknuli na stepenicu i udarili u koljeno? A možda ste ste probudili s neizdrživom boli u vratnoj kralježnici? Kakogod, kada se dogode takve sitne ozljede i nastupe bolovi, mnogi ljudi posežu za toplim i hladnim kompresama ili mastia bez da se prethodno informiraju što je za njih bolje. Naravno, kronične boli u zglobovima možete se riješiti koristeći ove brze i učinkovite „lijekove“, no važno je znati treba li bol i u kojim situacijama pokušati otkloniti hladnoćom ili toplinom. Evo kako prepoznati koja tehnika je bolja za vaše zglobove.

Terapija toplinom

Nakon dugog dana sigurno ćete se osjećati bolje ako si priuštite vrući tuš ili kupku, šalicu čaja i topli ogrtač. Naime, postoji razlog zašto posežemo za toplimo kada nas nešto boli ili kada smo pod stresom - toplina opušta. Krute, napete i bolne mišiće možete opustiti s malo topline, a to isto vrijedi i za zglobove pogođene artritisom.

Foto: iStock
Toplina stimulira protok krvi, povećava radijus kreatanja te smanjuje ukočenost u bolnim zglobovima



Terapija hladnoćom

Kada zbog artritisa osjećate da zglobovi „gore“ ohladite ih ledenim oblogom ili vrećicom smrznutog povrća (lakše ju je omotati oko koljena ili lakta). Terapija hladnim oblozima može smanjiti upalu, glavni uzročnik boli i ukočenosti za one koji pate od artritisa. Stavljanje ledenog obloga na natečeni zglob smanjit će oteknuće što će posljedično smanjiti bolove.

Umijeće korištenja obje terapije
I toplinu i hladnoću treba znati koristiti kako se bolne situacije ne bi dodatno pogoršale. Ne biste nikada trebali staviti toplu kompresu na zglob koji je već upaljen, crven ili nadražen, a jednako tako ne biste ledom trebali tretirati zglob koji je ukočen i slabo pokretan. Zapamtite da toplina pomaže pri opuštanju, a hladnoća pomaže smanjiti upale i bolove.
Osim toga, važno je biti oprezan prilikom korištenja terapije hladnoćom i toplinom kod tretiranja artritisa kako se ne biste nepotrebno ozlijedili.

Držite se ovih uputa i bit će vam bolje

  • Tople komprese nikada ne smiju biti neugodno visoke temperature kako se ne biste opekli
  • Kod primjene tople komprese uvijek stavite ručnik između kože i izvora topline
  • Nikada nemojte toplim oblogom doticati kožu na kojoj je otvorena rana
  • Topli oblog nemojte nikada aplicirati na bolni zglob dulje od 20 minuta u komadu
  • Koristite ručnik između kože i izvora hladnoće kako biste izbjegli iritaciju ili ozebline
  • Izbjegavajte hladne obloge ako imate problema s protokom krvi
  • Hladnu kompresu nemojte nikad ostaviti na koži dulje od 20 minuta
  • Ako osjetite da vam tretirani dio tijela trne, crveni se ili su izbili plikovi kod korištenja hladnog obloga, odmah uklonite izvor hladnoće
  • Naizmjeničnom upotrebom toplog i hladnog obloga možete značajno smanjiti bolove u zglobovima, ali, naravno, pod uvjetom da svaku pojedinačnu terapiju ispravno primijenjujete.
Linker
08. travanj 2024 21:30