SHUTTERSTOCK
nepravedno zanemareno

Nije dovoljno poznato niti popularno, ali ovo ulje štiti od zloćudnih tumora, bolesti bubrega, srca i visokog tlaka

Još jedan dobar razlog za njegovu redovitu upotrebu je njegovo pozitivno djelovanje na razinu šećera u krvi

Tamnozelene je boje zahvaljujući visokom udjelu klorofila i ugodnog okusa koji se lako sljubljuje s najrazličitijim jelima, i slatkim i slanim, a tko ga jednom proba, ne prestaje ga koristiti. Pa ipak, bučino ulje nema neku reputaciju i često se na njega gleda kao na neku lošiju vrstu ulja, što je posve neopravdano i proizlazi samo iz nedovoljnog poznavanja svih njegovih kvaliteta. Ulje koje se dobiva hladnim prešanjem bučinih sjemenki, osim za kuhanje, korisno je za zdravlje i za ljepotu.

Puno dobrobiti

Poput drugih biljnih ulja, i bučino ulje ima dragocjene dobrobiti za srčani i krvožilni sustav, u prvim redu zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama kao što su alfa-linolenska (omega-3), oleinska (omega-9) i linolna kiselina (omega-6) - poznate po svom djelovanju protiv kolesterola. Baš kao i sjemenke, i ulje dobiveno od njih bogato je provitaminom A i beta-karotenom, koji se u našem organizmu pretvaraju u vitamin A koristan za sprečavanje degeneracije očnog tkiva i prevenciju bolesti očiju. Uz vitamin A, sadrži i vitamin E, koji je jedan od najjačih prirodnih antioksidansa, a znanstveno je dokazano da bučino ulje može pomoći u liječenju raznih bolesti prostate te sačuvati zdravlje bubrega. Sadrži i neke druge važne vitamine, poput vitamina B-skupine, naročito B1, B2, B3 i B6. Tu su i kukurbitacin, za koji se smatra da štiti od razvoja karcinoma, te minerali kao što su selen, , željezo, cink, magnezij, kalij, fosfor i bakar. Uz to ima visok udio triptofana, esencijalne aminokiseline koja je od ključne važnosti za zdravlje i normalno funkcioniranje našeg organizma. Zahvaljujući takvom sastavu bučino ulje ima protuupalno, dekongestivno, diuretičko, hipoglikemijsko i protutumorsko djelovanje, a djeluje i kao ekspektorans, odnosno olakšava iskašljavanje.

image
SHUTTERSTOCK

Čuva srce i žile

Konzumiranje bučinog ulja, baš kao i sjemenki bundeve, štiti srce i krvne žile od raznih bolesti. Masne kiseline omega-3 odgovorne su za smanjenje razine tzv. lošeg kolesterola koji, kao što je poznato, može dovesti do stvaranja plaka unutar krvnih žila te tako zapriječiti prolaz krvi i hranjivim tvarima. No, bučino ulje korisno je za zdravlje srca i zbog kalija, koji regulira srčani ritam i tako održava krvni tlak u granicama normale.

Ljekovito djeluje na prostatu

Bučino ulje naročito je dragocjeno za muškarce, pogotovo za one koji imaju problema s prostatom. Upala te žlijezde uzrokuje bol i čestu potrebu za pražnjenjem mjehura, a s godinama se povećava i rizik za razvoj dobroćudne hiperplazije ili povećanja prostate - bolesti od koje pati oko 80 posto muške populacije. Ključne komponente bučinog ulja koje smanjuju upalu tkiva te koje mogu spriječiti razvoj hiperplazije prostate su fitosteroli - biljne molekule koje imaju sličan mehanizam djelovanja kao hormoni. Naime, fitosteroli ublažavaju djelovanje testosterona koji izaziva spomenute tegobe.

Uništava opasne slobodne radikale

Stvaranje slobodnih radikala uslijed prekomjerne količine toksina u našem organizmu oštećuje sve stanice, a u nekim slučajevima može dovesti i do pojave tumora. Kako bismo zaštitili zdravlje, trebamo konzumirati namirnice koje blokiraju štetno djelovanje slobodnih radikala, odnosno sadrže antioksidanse, a tu je na prvom mjestu upravo bučino ulje. Ono obiluje antioksidansima, naročito vitaminom E, koji pospješuju obnavljanje stanica i sprečavaju njihovo starenje.

Održava razinu šećera pod kontrolom

Još jedan dobar razlog za redovitu upotrebu ovog ulja je njegovo pozitivno djelovanje na razinu šećera u krvi. Fitosteroli i omega-3 masna kiselina iz bučinog ulja omogućuju da se razina šećera u krvi drži pod kontrolom. Ti nutrijenti ujedno mogu smanjiti upalu organa i tkiva, a upravo ona može biti jedan od okidača za razvoj dijabetesa tipa 1 ili 2.

Antikancerogeno djelovanje

Povećana prostata povećava i rizik za razvoj tumora, a s obzirom na to da bučino ulje sprečava povećanje prostate, ujedno štiti muškarce od ovog opasnog tumora. Prema istraživanju koje je 2018. proveo Manipal College of Pharmaceutical Sciences u Indiji, bučino ulje može biti korisno u smanjenju rizika za razvoj raka debelog crijeva. Naposljetku, lignani i flavoni iz bučinog ulja imaju pozitivan učinak na tumore ovisne o hormonima i, prema nekim istraživanjima, bučino ulje može imati važnu ulogu u liječenju i prevenciji raka dojke.

MASNOĆA, ALI ONA NAJBOLJA

Dvije čajne žličice bučinog ulja sadrže oko 80 kalorija i 9 grama masti. No, većina masti u bučinom ulju su višestruko nezasićene masti, naročito masne kiseline omega-3 i omega-6, koje su poželjne i korisne za zdravlje. Opskrbit će vas i malom količinom jednostruko zasićenih masnih kiselina, koje se također smatraju poželjnim mastima jer pomažu u povećanju razine HDL ili “dobrog” kolesterola.

KAKO GA KORISTITI U KUHINJI

Bučino ulje ima blag i ugodan okus koji ne prevladava nad okusom namirnica uz koje se koristi. Zbog te svoje karakteristike jednako se dobro slaže sa slatkim jelima, primjerice keksima, kao i slanim, najčešće u salatama, juhama i varivima. Pri odabiru treba dati prednost hladno prešanom bučinom ulju koje zadržava nepromijenjene nutritivne vrijednosti i dobrobiti za zdravlje. Imajte na umu da rafinirana ulja, pa tako i rafinirano bučino ulje, gube značajan dio hranjivih tvari i dobrobiti za zdravlje. Također, najbolje ga je, kad god je to moguće, konzumirati sirovog jer pri termičkoj obradi gubi dio svojih korisnih svojstava. Jedna ideja za upotrebu bučinog ulja u slatkom receptu su zdrave i hrskave kuglice: dovoljno je pomiješati zobene pahuljice, nekoliko kapi rastopljene čokolade, kokosovo brašno, mljevene orahe i lješnjake, bučino ulje, sok agave i kokosovo ulje, od smjese oblikovati male kuglice i ohladiti u hladnjaku. No, bučinim uljem možete obogatiti i bilo koje slano jelo, primjerice tako da dodate malo sirovog ulja u juhe i variva ili da njime začinite salate. Odlična ideja su i bruschette istrljane češnjakom i poprskane s nekoliko kapi bučinog ulja, a potom na njih možete staviti dodatke po želji, od rajčica i maslina do listića bosiljka ili ploški feta sira.

Oprezno s količinom

Bučino ulje je zaista dragocjeno za zdravlje i gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava, ali to ne znači da se treba koristiti u pretjeranim količinama. Naime, ipak je riječ o masti i pretjerate li s količinom, može dovesti do debljanja. Prisjetite se kod svake upotrebe da samo jedna jušna žlica ima oko 112 kalorija. Osim toga, smatra se da prekomjerna upotreba može otežati apsorpciju hranjivih tvari u crijevima pa je to dodatni razlog da ga koristite umjereno. I ne zaboravite da bučino ulje ima nisku točku dimljenja te nije pogodno za prženje i pečenje.

Linker
27. travanj 2024 13:31