SHUTTERSTOCK
Spriječite neugode

Ne zavaravajte se! Crvenilo oka može biti ozbiljan znak za uzbunu

Iritacija i crvenilo očiju posebno su karakteristični za zimsko razdoblje

Svakom se dogodilo da mu se iz nekog razloga pojavi crvenilo oka. Osim što može biti iritantno, pogotovo ako je praćeno svrbežom, boli ili osjećajem stranog tijela u oku, teško je procijeniti trebamo li zbog toga otići liječniku.

Česta pojava, ali nekad nije bezazlena

Iritacija i crvenilo očiju posebno su karakteristični za zimsko razdoblje, a mogu je uzrokovati razna stanja koja donosimo u nastavku.

Bakterijska infekcija

Jadan od uzroka crvenila oka može biti bakterijska infekcija, odnosno konjunktivitis praćen bijelim iscjetkom iz oka. Potrebno je otići liječniku kako bi vam savjetovao terapiju.

Alergija

Crvenilo praćeno svrbežom najčešće je znak alergije. Kako trljamo oči, crvenilo se pojačava. Simptomi će se povući korištenjem uobičajenih antihistaminika.

Ozljeda oka

Crvenilo može pratiti i ozljedu oka i tada se savjetuje obavezno potražiti pomoć liječnika.

Ekrani

Kod onih koji mnogo vremena provode pred računalom, kao i kod onih koji nose naočale, a posebno leće, može se očekivati i crvenilo očiju. To se događa zato što oko nema dovoljno suza, javlja se peckanje i crvenilo. Umjetne suze i redoviti odmori od gledanja u ekran pomoći će ublažiti neugodu.

Lijekovi

Uzimanje nekih lijekova može kao nuspojavu imati crvene i krvave oči. U skupini takvih lijekova su oni za razrjeđivanje krvi, ali i topikalni lijekovi - kortikosteroidi, koji se koriste kod upale oka, mogu kao nuspojavu imati crvenilo oka.

Hiposfagma

Spontano pucanje kapilara u oku prati izlijevanje krvi između bjeloočnice i spojnice oka, što rezultira pojavom crvenih mrlja na bjeloočnici. To je bezopasno i prolazno stanje, poput modrice na koži, koje će spontano nestati za tjedan do dva.

Blefaritis

Upala očnih vjeđa ili folikula trepavica koje uz crvenilo oka prati i oticanje vjeđe, osjetljivost na svjetlost te suzenje očiju. Na trepavicama se mogu pojaviti i ljuskice. Terapija lijekovima nije potrebna, a pomoći će topli oblozi, npr. s kamilicom.

Uveitis

Upala srednje očne ovojnice (uvee) očituje se crvenilom oka, ali može se javiti i bolnost oka, pojava točkica u vidnom polju te nedostatak obojenja rožnice, što je ujedno karakterističan simptom ove bolesti. Obavezno posjetite oftalmologa.

Akutni glaukom

Kad se uz crvenilo oka javi i oštra bol u oku, glavobolja, mučnina, specifična pojava duginih boja oko izvora svjetla te tunelski vid, moglo bi se raditi o akutnom glaukomu. Odmah potražite liječničku pomoć.

Linker
20. travanj 2024 01:23