Brza obnova "ranjenog" dijela tijela omogućava tetovažama da trajno ostanu na našem tijelu.
 Foto: iStock
Nije stvar u tinti

Naše tijelo čini tetovaže trajnima

Mnogi vjeruju kako su tetovaže trajni ukras na našem tijelu iz razloga što se tinta ubrizgava pod kožu. No, zapravo se tajna njihove dugovječnosti krije u imunološkom sustavu našeg tijela.

Tijelo se bori protiv tetovaža i zato one dugo traju
Ljudsko tijelo odbacuje oko 40.000 stanica kože na sat, ili oko milijun dnevno. To znači da bi sve što se crta po koži postepeno izblijedjelo ili nestalo. Međutim, tetovaže se nanose pomoću posebnog pištolja koji probija vanjski sloj kože i boju unosi do dubljeg sloja. To se, kao što vjerojatno već znate, postiže pomoću iglica koje se nalaze u pištolju, a koje brzo ubacuju boju u vlakna u vezivno tkivo.

Kada se tetovaža nanese na našu kožu, imunološki sustav reagira kao da je napadnut i počinje slati stanice na mjesto na kome je tetovaža, odnosno rana te tako započinje proces obnove kože novim stanicama. Upravo to je zapravo ono što tetovažama omogućava da traju tako dugo.

Složeni procesi u tijelu koji štite kožu od infekcija su isti oni koji omogućavaju boji da zauvijek živi u našoj koži.

Stanice putuju do rane i počinju jesti boju koja je tamo spremljena. Druge stanice i dijelovi kože kao što su fibroblasti upijaju boju, ali ne mogu ništa protiv nje napraviti, pa ona ostaje u koži.

Linker
25. travanj 2024 21:17