Jennifer Aniston
 FOTOGRAFIJE: PICTUREGROUP/DDP USA/PROFIMEDIA PICTUREGROUP/DDP USA/PROFIMEDIA
lako dostupan

Brojne holivudske dame svoju ljepotu duguju upravo ovom tajnom sastojku. Koristite li ga i vi?

Jennifer Aniston dodaje ga u svoju kavu, a Kate Hudson u smoothieje, a koristi ga i cijeli klan Kardashianki

Kolagen je neophodan u svakoj beauty rutini, a njegovo dodavanje u dnevnu rutinu omogućit će podatnu i vitalnu kožu, jaku i sjajnu kosu i čvrste nokte. Ali to nije sve, kolagen ima i druge potencijalne zdravstvene prednosti pa nije čudno što se ikone poput Jennifer Aniston (52) toliko oslanjaju na njega.

image
Jennifer Aniston
FOTOGRAFIJE: THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Aniston ga dodaje u jutarnju kavu, u smoothie nakon treninga, a uzima ga i prije spavanja za mirniji san. Strastvena je korisnica i ambasadorica kolagena još od 2016., a njemu duguje sjajnu kosu i kožu u šestom desetljeću života. Još jedna slavna glumica, koja se ističe zdravim načinom života i nenametljivom ljepotom, Kate Hudson (42) redovito dodaje kolagen svojim smoothiejima.

- Toliko smo zabrinuti zbog onoga što svi drugi misle, ali ljepota je ono što osjećate prema sebi - kaže Hudson, koja pomno bira sastojke i dodatke koje koristi.

image
Kate Hudson
FOTOGRAFIJE: VALERIE MACON AFP

Sestre Kardashian/Jenner velike su pobornice kolagena. Kada je Kylie Jenner (24) podijelila svoju dijetalnu rutinu na Instagramu - uključujući njezinu must-have dnevnu kavu obogaćenu kolagenom, svi su poželjeli isprobati taj novi hit.

Njezina sestra Kourtney Kardashian (42) također pije kolagen zbog koristi koje pruža njezinoj koži, kosi i noktima. Njezina besprijekorna koža je, kaže, rezultat ranojutarnjeg miješanja kolagenskog praha u čašu vode. To radi svakodnevno kako bi zadržala sjaj i lijep izgled.

I moramo se zapitati, pa što je to u kolagenu kada mnogi kažu da bez tih proizvoda koji su dio njihovog svakodnevnog života, njihov izgled nikada ne bi bio takav kakav je sada?


Zašto nam treba kolagen

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu. On je gradivni materijal za obnavljanje stanica u svim dijelovima tijela, uključujući kosu, kožu, nokte, oči, zube, hrskavicu, kosti, tetive, unutarnje organe, arterije, krvne žile i imunosni sustav.

Uz elastično tkivo, kolagen se nalazi u srednjem sloju kože (tzv. dermis) - dajući koži punoću i punašnost - te u kostima, tetivama, ligamentima, organima, mišićima, krvnim žilama i kosi.

Iako je naše tijelo u stanju prirodno proizvesti kolagen, proces proizvodnje kolagena smanjuje se kako starimo - baš kao i druge tjelesne funkcije. Zapravo, do 30. godine počinjemo gubiti 1 posto kolagena u našem tijelu svake godine. Rezultat? Fine linije, bore, opuštena koža i oslabljeni zglobovi.


Zašto je koristan dodatak kolagena

Kako bi se nadoknadio kolagen kojeg s godinama više gubimo nego što ga naše tijelo proizvodi, korisno je uzimati dodatak kolagena. Iako se naša kosa neće odmah pretvoriti u prekrasan gusti slap, ubrzo ćete primijetiti da je kosa sjajnija, mekša i zdravija; lice hidratiziranije i sjajnije, a nokti tvrđi, duži i izdržljiviji.

Nipošto ne moramo biti holivudske zvijezde da bismo uživale blagodati kolagena jer na hrvatskom tržištu postoji super koncentrirani Kolagen shot Gaia Naturelle, anti-age dodatak prehrani s kolagenom za mladoliki izgled, koji djeluje iznutra na van. Koža postaje sjajnija, kosa jača, nokti čvršći, a zglobovi gipkiji. Sastojci u Kolagen shotu Gaia Naturelle potpuno su prirodni - uz kolagen, sadrže hijaluronsku kiselinu, vitamine i MSM (metilsulfonilmetan), prirodni sastojak dostupan u raznim namirnicama, uključujući mlijeko, žitarice, voće i povrće te nastaje kao normalan produkt oksidacije.

image
FOTOGRAFIJE:


Što uz kolagen još treba našoj koži

MSM

Metilsulfonilmetan (MSM) predstavlja organski oblik sumpora koji ima važnu ulogu u mnogim tjelesnim organima i sustavima. Dugo ga povezuju sa zdravljem kože zbog svoje temeljne uloge u fiziološkim procesima, uključujući sintezu kolagena, hijaluronske kiseline i keratina - najzastupljenijih molekula u koži.

Sumporne aminokiseline metionin i cistein značajno pridonose antioksidativnom djelovanju i imaju sposobnost detoksikacije (čišćenja) toksičnih spojeva i slobodnih radikala iz stanica.

Poznato je da je MSM korisna hranjiva i terapeutska tvar za liječenje akni, artritisa, bolova u mišićima, slabih noktiju, suhe ili grube kože i drugih bolesti. Uz to, dokazano je da dodaci prehrani koji sadrže MSM poboljšavaju zdravstvena stanja koja uključuju upale, bolove u zglobovima i mišićima te oksidativni stres. Zbog toga je MSM postao popularni dodatak prehrani kao antioksidans i protuupalno sredstvo. Također, dokazano je da oralna suplementacija MSM-om utječe na kožu na genetskoj razini, regulirajući odabrani broj gena odgovornih za upale, kožne barijere i vlaženje, kao i one gene koji sudjeluju u održavanju struktura i funkcije kože koji su povezani s procesom starenja.


Vitamin C

S dobrim se razlogom vitamin C naziva svetim gralom za ljepotu i zdravlje kože. Ovaj nevjerojatan antioksidans i antiupalni nutrijent poboljšava tonus i teksturu kože, hidratizira je i smanjuje znakove starenja. Naime, primarna funkcija naše kože je da djeluje kao barijera protiv štetnih tvari iz okoline, a to može zahvaljujući svojoj jedinstvenoj strukturi. Koža se sastoji od dva sloja: epidermalni vanjski sloj osigurava funkciju barijere, a unutarnji dermalni sloj osigurava čvrstoću i elastičnost te daje nutritivnu potporu epidermi. Normalna koža sadrži visoke koncentracije vitamina C, koji podržava važne funkcije, potičući sintezu kolagena i pomažući u antioksidativnoj zaštiti od starenja izazvanog UV zračenjem i ostalim slobodnim radikalima.

Vitamin C možemo dobiti iz voća i povrća, ali to nije jedini način da uživamo u njegovim prednostima za zdravlje kože - široko se koristi u kozmetičkim proizvodima. Naime, ovaj vitamin ima ključnu ulogu u formiranju kolagena (vezivnog tkiva), koji je nužan za zdravu kožu. Također, vitamin C štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala, za koje se zna da oštećuju stanice kože. Važan je kod zacjeljivanja rana i ožiljaka te revitalizira naš ten.

Serum s vitaminom C od Gaia Naturelle sadrži 20% čistog i stabilnog vitamina C i koenzim Q10 koji je namijenjen i za njegu osjetljive kože. Serum ne nadražuje te neće izazvati perutanje.

Linker
16. travanj 2024 01:09