SHUTTERSTOCK
nova studija

Dobra djela mogu biti jednako učinkovita za naše zdravlje kao i redovita tjelesna aktivnost

Doniranje u dobrotvorne svrhe može ojačati imunološki sustav


Redovita tjelovježba, briga o težini i uravnotežena prehrana provjerene su metode koje će pomoći u tome da ostanete zdravi. No, znanstvenici Sveučilišta u Londonu su identificirali još jedan faktor koji može imati izuzetno značajan utjecaj na naše zdravlje, a to je davanje u dobrotvorne svrhe, odnosno činjenje dobrih djela. Sve više dokaza sugerira da jednostavna djela altruizma kao što su doniranje novca, besplatno volontiranje ili čak jednostavna djela dobrote mogu biti izuzetna dobrobit za zdravlje. Potencijalno nam pomažu da živimo dulje i jačaju naš imunološki sustav.

Čak 85 posto osoba s kroničnom boli postaje depresivno

Znanstvenici su željeli vidjeti može li činjenje stvari za druge - takozvano pro socijalno ponašanje, također smanjiti rizik od kronične boli, definirane kao bol koja traje tri mjeseca ili duže. Naime, neka istraživanja govore da čak do 85 posto onih osoba koje imaju neku vrstu kronične boli postaje depresivno.

Studija o psihosocijalnom ponašanju

Tim znanstvenika okupio se oko studije koja ispituje život stanovnika Engleske te istraživanja nazvanog UK Household Longitudinal Survey. U ovom dugotrajnom istraživanju, od 2011. do 2020, koje ispituje podatke o psihosocijalnom ponašanju i stopi kroničnih boli, sudjelovalo je ukupno 48.000 osoba. Sudionike su pitali jesu li donirali novac u dobrotvorne svrhe u proteklih 12 mjeseci te ako jesu, koliko. Nešto više od dvije trećine izjavilo je da je dalo novac, dok je gotovo svaki peti sudionik u istom razdoblju volontirao. Istraživači su ove detalje usporedili s brojem sudionika koji su rekli da im je kronična bol ozbiljno poremetila živote tijekom trajanja istraživanja.

Objavljeni rezultati pokazali su da su oni koji su donirali novac u dobrotvorne svrhe imali smanjeni rizik od kronične boli, a volonterski rad je još više doprinio njihovom sveukupnom zdravlju. Istraživači su sugerirali da je najvjerojatnije objašnjenje za to da volontiranje obično uključuje neku vrstu tjelesne aktivnosti koja potiče otpuštanje endorfina.

Pišući za Journal of Psychosomatic Research, istraživači su rekli kako prosocijalno ponašanje promiče bolje mentalno zdravlje, a znamo da su fizička bol i mentalno zdravlje međusobno povezani.

Davanje jača naš imunološki sustav

Druga pak studija iz Sveučilišta u Arizoni koju su proveli psiholozi 2013., otkrila je da su osobe starije od 55 godina koje su besplatno ponudile pomoć drugima ili dobrotvornim organizacijama imale čak 24 posto manju vjerojatnost prerane smrti od onih iste dobi koji nisu pomagali. Jedan od psihologa unutar tima, dr. Tang zaključio je da bi ovakav vid pomaganja, mogao biti ključan za naše mentalno i fizičko zdravlje nakon umirovljenja.

Ostale studije pokazuju da ljubazna djela mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti - prvenstveno snižavanjem razine hormona stresa kao što je kortizol koji može povisiti krvni tlak. Hipertenzija je naime glavni faktor rizika za srčani i moždani udar.

Za jednu značajnu studiju iz 1988., istraživači sa Sveučilišta Harvard u SAD-u, zamolili su grupu volontera da pogledaju video koji ističe ljubazna djela milosrđa koja je Majka Tereza napravila u Indiji. Druga grupa je zamoljena da pogleda film o Hitlerovim podvizima u Drugom svjetskom ratu. Istraživači su uzeli uzorke krvi prije i poslije kako bi sudionicima izmjerili razinu imunoglobulina A, tvari koju oslobađa imunološki sustav kao obranu od bakterija, toksina ili virusa. Rezultati su pokazali da su oni koji su vidjeli altruistično ponašanje Majke Tereze doživjeli iznenadni porast imunoglobulina A, dok oni koji su gledali Hitlerov podvig, nisu imali promjene.

Zaključak je da i samo svjedočenje činu dobrote može imati povoljan utjecaj na zdravlje. Ovaj fenomen poznat je i kao ‘učinak Majke Tereze.‘ Ipak, kako objašnjava dr. Tang, vjerojatnost je da ćete imati više koristi od izvršavanja altruističkog čina nego samo vidjeti nekoga kako to čini.

Linker
29. travanj 2024 04:10