SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Naš prvašić se povremeno noću pomokri u krevet. Kako se s tim boriti?

Za današnje metode liječenja roditelji trebaju biti visoko motivirani, ustrajni, strpljivi i nadasve usklađeni u stavovima prema ovom problemu


Naš sin je prvašić. Zdrav je, ali povremeno mokri u krevet. Otac djeteta i njegov brat blizanac mokrili su u krevet do devete godine. Njegova sjećanja na liječenje "mokrog kreveta" su vrlo traumatična, kaže da su on i brat pola djetinjstva proveli kod doktora, psihologa, psihijatara, uzimali su lijekove, nasilno su ih budili po noći, crtali su "sunce" i "kišu", bili su stalno u strahu "od jutra" i "mokrog kreveta". Želim pomoći našem sinu i potražiti pomoć stručnjaka, ali otac to kategorički odbija, s obrazloženjem da ne želi mučiti sina i uz tvrdnju da su neki njegovi neliječeni "mokri" rođaci bili sretnija djeca od njega i brata.

Tea S., Velika Gorica


Odgovara prim dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX CROPIX

"Nedvojbeno enureza (noćno mokrenje) nije povoljno stanje niti za obitelj niti za dijete. Događa se dok dijete duboko spava, tada ne može svjesno kontrolirati mokrenje. Kvaliteta života djece enuretičara je triput lošija od njihovih vršnjaka, slabijeg su samopouzdanja, osjećaju se stalno kriva, tjeskobna su, osramoćena i nesretna. Prošle godine su danski istraživači otkrili gene (PRDM13, SIM1, EDNRB) koji u složenoj i još u potpunosti nejasnoj kombinaciji kontroliraju mokrenje u snu. Ovi geni utječu na sazrijevanje regija mozga odgovornih za regulaciju sna, regulaciju noćne proizvodnje urina i neuronske mreže koja povezuje signale iz mokraćnog mjehura i mozga. Ispitivanja pokazuju da oko trećine roditelja ne prijavljuje stručnjacima "mokar krevet". Za današnje metode liječenja roditelji trebaju biti visoko motivirani, ustrajni, strpljivi i nadasve usklađeni u stavovima prema ovom problemu. Razumno je posavjetovati se s djetetovim pedijatrom."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
21. travanj 2024 06:02