dr. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge 'Parkinson i mi'.
 Željko Grgić/CROPIX
Od nacionalnog značenja

Najavljen projekt genetske analize Parkinsonove bolesti

Povodom Svjetskog dana Parkinsonove bolesti organiziran je sadržajno bogat program za oboljele i njihove obitelji. 

Pod sloganom "Upoznaj svoj Parkinson" 11. travnja 2019. godine na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati uz tulipane, ping-pong, ples i kiparsku radionicu bit će obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Na manifestaciji pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, građani će dobiti i informacije o preporučenoj prehrani za oboljele od Parkinsonove bolesti.

PIONIRSKI POTHVAT Organizator manifestacije udruga "Parkinson i mi" sloganom ovogodišnje akcije "Upoznaj svoj Parkinson" najavljuje projekt genetske analize ove progresivne neurodegenerativne bolesti u Hrvatskoj. To je pionirski pothvat od nacionalnog značenja (podržan od Sveučilišta u Rijeci), jer će upravo ti podaci pomoći utvrđivanju gena čije mutacije uzrokuju Parkinsonovu bolest u hrvatskoj populaciji, što bi bila osnova buduće personalizirane precizne medicine kod ovih bolesnika (obrade i liječenja).


Akademija likovnih umjetnosti održat će kiparsku radionicu za oboljele

Uz medicinsku terapiju dokazano je kako na usporavanje bolesti blagotvorno djeluju različite aktivnosti poput ping-ponga, plesa i raznih oblika art terapije, koje iz godine u godinu na svojim manifestacijama udruga "Parkinson i mi" promovira u suradnji s partnerima Hrvatskim stolnoteniskim savezom i Plesnim centrom Fredi.

Zahvaljujući Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (ALU) po prvi puta će biti organizirana i mini kiparska radionica za oboljele, jer kiparsko modeliranje jača motoriku i podiže raspoloženje.

"Kod oboljelih od Parkinsonove bolesti primijećeno je da redukcija stresa uslijed slikanja, kiparenja i modelarstva … dovodi do smanjenja simptoma tremora i ukočenosti mišića. Osim toga, vidni i taktilni podražaji koje izaziva kiparstvo mogu pridonijeti aktivaciji zrcalnih neurona i tako potaknuti mehanizam neuroplastičnosti mozga sa svrhom oporavka moždanih funkcija", kaže dr. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge "Parkinson i mi".



Prehrana i Parkinsonova bolest

Predstavnici Studentske sekcije za promociju pravilne prehrane i zdravlja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 11 do 13 sati na Cvjetnom trgu građane će informirati o svim aspektima prehrane vezane uz Parkinsonovu bolest, kao i o fizičkoj aktivnosti te ostalim zdravim životnim navikama.


Edukativno-informativna tribina

Nakon 13 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) bit će održana informativno- edukativna tribina na kojoj će stručnjaci različitih specijalizacija iznijeti najnovije informacije o različitim aspektima Parkinsonove bolesti:

1. Rehabilitacija vrtoglavice (Zlata Lapaš, bacc. physioth),

2. Emocija i Parkinsonova bolest (doc. dr. sc. Ana Havelka-Meštrović, prof. psiholog),

3. Govor, glas i gutanje kod osoba s Parkinsonovom bolesti (doc. dr. sc. Zdravko Kolundžić, prof. logoped),

4. Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti (prof. dr. sc Darko Chudy, neurokirurg),

5. Novi projekti i novosti kod Parkinsonove bolesti (doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, spec. neurolog, predsjednica Udruge Parkinson i mi)

Pratite objave i na Facebook strancii: https://www.facebook.com/ParkinsonIMi/



Linker
26. travanj 2024 15:30