SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

DBS ublažava simptome Parkinsonove bolesti

Ta se bolest zasad ne može izliječiti, nego se samo kontroliraju simptomi, lijekovima ili invazivnim metodama

Imam 78 godina i Parkinsonovu bolest. Prije nekoliko dana moja mi je liječnica predložila DBS. Znači li to da nakon zahvata moje bolesti više neće biti?

  • Zlata D., Bjelovar

Odgovara prof. dr. Vladimira Vuletić, neurolog

Dubinska stimulacija mozga (DBS), kao i ostale metode invazivnog liječenja, nije metoda koja može u potpunosti izliječiti Parkinsonovu bolest. Nažalost, ta se bolest zasad ne može izliječiti, nego se samo kontroliraju simptomi, lijekovima ili invazivnim metodama. Kada se simptomi ne mogu adekvatno kontrolirati lijekovima u uznapredovaloj fazi bolesti, razmišlja se o invazivnim metodama kao što je DBS jer poboljšavaju kontrolu simptoma: smanjuju trajanje tzv. OFF perioda tijekom dana - kada su simptomi Parkinsonove bolesti izraženi i povećava trajanje ON perioda - kada su simptomi dobro kontrolirani, smanjuju diskinezije, a može se reducirati i medikamentozna terapija.

Na taj se način boljom kontrolom simptoma poboljšava svakodnevno funkcioniranje i samostalnost oboljelih te im se povećava kvaliteta života. U vašoj se dobi ne preporučuje DBS, no može se razmišljati o drugim metodama invazivnog liječenja, stoga preporučujem da se javite u ambulantu za ekstrapiramidne bolesti četvrtkom u KB-u Dubrava kako bismo procijenili koja je metoda za vas najbolja.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
28. travanj 2024 14:12