SHUTTERSTOCK
Oči kao pokazatelj

Može li OCT pregled predvidjeti Parkinsonovu bolest?

Budući da se rani simptomi Parkinsonove bolesti razvijaju postupno, ponekad ih je teško uočiti

Više od 10 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od Parkinsonove bolesti koja utječe na sposobnost kretanja osobe. Istraživačima još uvijek nije u potpunosti jasno zašto osoba može dobiti Parkinsonovu bolest, ali postoje neke indikacije da bi poremećaji crijevnog mikrobioma mogli igrati ulogu. A budući da se rani simptomi Parkinsonove bolesti razvijaju postupno, ponekad ih je teško uočiti. Jedno područje tijela koje može pokazivati znakove ove neurološke bolesti su oči. Osobe s Parkinsonom mogu osjetiti promjene u vidu, suho oko ili poteškoće s čitanjem.

Istraživači iz očne bolnice Moorfields i oftalmološkog instituta UCL-a pronašli specifične očne markere koji ukazuju na Parkinsonovu bolest.

U nedavno objavljenoj studiji u časopisu Neurology znanstvenici kažu da se ti markeri mogu pronaći u prosjeku sedam godina prije nego što osoba dobije službenu dijagnozu. Pri tome se koriste podaci OCT skeniranja mrežnice oka. OCT punim nazivom optička koherentna tomografija neinvazivni je način snimanja koji može generirati slike presjeka mrežnice. Preko ovog skeniranja liječnik može vidjeti slojeve mrežnice i izmjeriti njihovu debljinu. To može pomoći u dijagnostici određenih bolesti, uključujući degeneraciju makule povezanu sa starenjem, glaukom, dijabetičku retinopatiju i rupe u makuli.

Korištenje OCT-a u traženju Parkinsonovih markera

Nakon analize podataka dobivenih skeniranjem oka, istraživači su pronašli razlike u dva specifična sloja unutarnje mrežnice kod osoba s Parkinsonovom bolešću unutarnjem pleksiformnom sloju ganglijskih stanica i unutarnjem nuklearnom sloju. Otkriveno je da je smanjena debljina oba ova sloja povezana s većim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.

Zašto oči?

- Istraživači su odlučili potražiti markere Parkinsonove bolesti u snimkama oka jer je bolest karakterizirana gubitkom stanica pomoću neurotransmitera dopamina. Oko predstavlja dostupni prozor u mozak i, što je važno, također sadrži stanice koje koriste kemijski dopamin – objasnio je autor studije, doktor Siegfried Wagner, počasni klinički viši znanstveni suradnik u NIHR Biomedicinskom istraživačkom centru u očnoj bolnici Moorfields.

Linker
25. travanj 2024 16:28