SHUTTERSTOCK
pilot projekt

Najavljen novi test za rano otkrivanje raka debelog crijeva

Radi se na tome da se uvede imunohistokemijski test s uzimanjem samo jednog uzorka stolice

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je uvođenje novog nacionalnog testa za rano otkrivanje raka debelog crijeva, koji bi trebao povećati dosadašnji nezadovoljavajući odaziv od 32 posto na probir za ovu smrtonosnu bolest.

- Radimo na tome da se uvede imunohistokemijski test s uzimanjem samo jednog uzorka stolice. Istovremeno, uvodi se i oportunistički skrining za onu populaciju koja ima visoki rizik za dobivanje raka crijeva - rekao je Capak uoči obilježavanja 15 godina provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj.

Tim su programom obuhvaćene osobe u dobi od 50 do 74 godine, a u HZJZ-u ističu da je devet od deset slučajeva izlječivo ako se bolest otkrije u ranoj fazi.

Međutim, nisu zadovoljni s odazivom koji u prosjeku iznosi oko 32 posto, ovisno o županijama. Njihovi podaci pokazuju i da je lošiji odaziv u priobalnim županijama, gdje prevladava preventofobija, odnosno nedostatak vjere da je prevencija moguća.

Kvalitetniji testovi

Neven Ljubičić, predsjednik Povjerenstva za koordinaciju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, najavio je da novi ciklus probira počinje iduće godinom, a u njemu bi trebao biti uključen pilot-projekt probira novim testovima.

U ovom trenutku Hrvatska je, uz Grčku i Portugal, jedina zemlja u EU koja koristi stare testove na nevidljivu (okultnu) krv u stolici. Novi testovi bit će kvalitetniji, bolji i puno osjetljiviji. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se odaziv s uvođenjem novoga testa povećava 20-ak posto.

No, Ljubičić ističe na stari testovi nisu jedini razlog nezadovoljavajućeg dosadašnjeg odaziva na probir raka debelog crijeva koji se provodi od 2008. s ciljem otkrivanja polipa iz kojih može nastati rak. Upozorava da u Hrvatskoj prosječno 2300 osoba godišnje umire od raka debelog crijeva.

Fokus bi trebao biti na otklanjanju čimbenika rizika, jer je u Hrvatskoj danas 22 posto pušača, 10 posto alkoholičara i 23 posto pretilih osoba, poručio je.

Sudionici konferencije istaknuli su da prosječno godišnje u Hrvatskoj bude i do 3600 novooboljelih od raka debelog crijeva, od toga 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

- Ovaj pregled spašava život - poručio je Capak te objasnio da u HZJZ-u intezivno rade na primarnoj prevenciji svih kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno smanjenju rizičnih faktora i ranom otrkivanju.

U provedbi su probiri na rak dojke, debelog crijeva, raka grlića maternice i pluća, priprema se uvođenje probira na melanom i karcinom prostate. A uskoro će se početi uvoditi i probir na karcinom želuca.

Linker
25. travanj 2024 15:53