SHUTTERSTOCK
bolja memorija

Na vrh jezika mi je... Uz pomoć ovog trika sjetit ćete se odmah

Vrijedi isprobati

Stezanje desne šake moglo bi pomoći u formiranju snažnijeg pamćenja nekog događaja, dok bi stezanje lijeve šake moglo pomoći da kasnije prizovete taj događaj u sjećanje, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Montclair i objavljeno u časopisu PLOS ONE.

Formiranje pamćenja

Ispitanici su bili podijeljeni u skupine i zamoljeni prvo da upamte, a potom i da se prisjete riječi s popisa od 72 riječi. Bile su određene četiri skupine u kojima su ispitanici stiskali šake. Jedna skupina je stezala desnu šaku oko 90 sekundi neposredno prije pamćenja popisa i potom je učinila isto to prije prisjećanja upamćenih riječi. Druga skupina je stezala lijevu šaku i prije pamćenja i prije prizivanja upamćenog. Druge dvije skupine stezale su jednu šaku prije pamćenja (bilo lijevu ili desnu) te suprotnu šaku prije prisjećanja upamćenog. Kontrolna skupina nije uopće stezala šake ni u jednom trenutku.

Skupina koja je stezala desnu šaku prije pamćenja riječi s popisa, a zatim lijevu šaku prilikom prizivanja naučenog u sjećanje imala je bolje rezultate od svih ostalih skupina, uključujući i skupinu u kojoj ispitanici nisu uopće stezali šake, iako ta razlika nije bila statistički značajna.

- Ovakvi rezultati sugeriraju da bi neki jednostavni pokreti tijela, tako što privremeno mijenjaju način kako mozak funkcionira, mogli poboljšati pamćenje. Buduće studije će se baviti istraživanjem može li stezanje šaka poboljšati i druge oblike kognitivnih funkcija, primjerice verbalne ili prostorne sposobnosti - kaže voditeljica studije Ruth Propper. Autori studije također ističu da će biti potrebna daljnja istraživanja kako bi se provjerilo mogu li se ovakvi rezultati s popisom riječi protegnuti i na pamćenje vizualnih stimulansa, poput pamćenja lica, ili prostornih zadataka, poput prisjećanja gdje ste ostavili ključeve. Na temelju dosadašnjeg rada, autori sugeriraju da bi se takav učinak stezanja šake na pamćenje mogao objasniti time što stezanje šake aktivira specifične regije u mozgu koje su povezane s formiranjem pamćenja.

A gdje sam ono stavila

Znanstvenici savjetuju da sljedeći put kada ostavite neki predmet negdje da stvorite jasnu sliku tog mjesta u svojoj glavi.

Obratite pažnju na detalje, je li podloga na kojoj ste ga ostavili staklena ili drvena, koje je boje, što se nalazi pored. Što više detalja zapamtite, lakše ćete kasnije pronaći predmet, a ovo je ujedno i odlična vježba za mozak i za poboljšanje pamćenja.

Linker
16. travanj 2024 08:04