SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Na koje sve pretrage bi trebalo otići zbog učestalog mokrenja

Simptomi ponovnog nagona ubrzo nakon mokrenja ukazuju na nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura ili njegov manji kapacitet

Imam problema s učestalim mokrenjem. Nekako mi se potreba za mokrenjem povećava u ležećem položaju, kao da me nešto pritišće. Pomokrim se i legnem i doslovce bih mogla odmah ponovno mokriti. To traje već nekoliko mjeseci, a primijetila sam i bjeličasti ljepljivi sekret. Prvo sam mislila da je prehlada, ali nemoguće je da traje tako dugo. Ne znam ima li s tim kakve veze to što imam zavaljenu maternicu?

  • Helena G., Tribunj

Odgovara dr. Silva Babić, ginekolog:

Simptomi ponovnog nagona ubrzo nakon mokrenja ukazuju na nepotpuno pražnjenje mokraćnog mjehura ili njegov manji kapacitet, a postoji i poremećaj koji se naziva prekomjerno aktivan mokraćni mjehur (PAMM). Da bi se ustanovilo o čemu je riječ, trebate obaviti ginekološki pregled, kojim se može utvrditi radi li se o spuštenoj maternici i/ili spuštenom mokraćnom mjehuru. Također je potrebno učiniti vaginalni ultrazvuk kako bi se provjerilo postoji li miom na prednjoj strani maternice koji vrši pritisak prema mjehuru. Zavaljena maternica obično nije razlog za ovakve smetnje. Što se tiče iscjetka, potrebno je učiniti Papa-test (ako nije rađen u posljednjih godinu dana), a mogu se učiniti i cervikalni brisevi kako bi se isključile infekcije od kojih neke mogu utjecati i na funkciju mjehura.

Svakako je potrebno učiniti urinokulturu i ako se na prethodnim pretragama nije našao neki konkretan nalaz, preporučuje se urodinamska pretraga. Tim se pregledom može objektivno izmjeriti kapacitet mjehura i količina ostatnog urina te pravilnost živčanih impulsa koji reguliraju njegov rad. Nakon ovakve odrade trebalo bi se doći do zaključka o čemu se radi i potom odrediti je li potrebna neka vrsta operacije ili medikamentozne terapije.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
26. travanj 2024 17:09