SHUTTERSTOCK
Oprez

Stručnjaci upozoravaju: Imate stalni nagon za mokrenjem? Možda vam tijelo pokušava nešto reći

Odlazak na wc osam puta tijekom dana i jednom noću sasvim normalna pojava

Mokrenje je sasvim normalna fiziološka potreba koja ako bude pretjerana zbog unosa prevelike količine tekućine ponekad može biti naporna. No, što ako se iza nagona za mokrenjem ne skriva činjenica pijenja, nego možda nešto sasvim ozbiljnije? Potencijalne opasnosti u nastavku objašnjava dr. Oz Harmanli, uroginekolog.

Koliko mokrenja je normalno?

Ovaj je stručnjak odmah na početku demistificirao normalno rekavši da je odlazak na wc osam puta tijekom dana i jednom noću, sasvim normalna pojava. Također, ako pijete do dvije litre tekućine dnevno, ovaj će odlazak biti i češći što je također, potpuno normalno. Trudnice će u trećem tromjesečju isto tako imati češće nagon za mokrenjem zbog fiziologije tijela. Beba u trbuhu brzo raste i sjeda na mjehur.

Suprotno navedenom, ako mokrite manje od četiri puta dnevno, to bi mogao biti znak da zapravo ne pijete dovoljno tekućine što ćete najbolje primijetiti prema boji urina. Žut ili tamno žut urin znak je da je vaše tijelo dehidrirano.

Ipak, ako su vaši nagoni puno veći od nabrojenih, to može biti znak za dodatni oprez. Dr. Harmanli donosi četiri razloga:

1. Pijete previše kofeina

Kofein kojeg osim kave nalazimo u nekim čajevima i bezalkoholnim pićima je diuretik koji može biti uzrok nagona za odlaskom na wc.

- Smatra se da kofein stimulira glatke mišiće mjehura, a također može iritirati njegova tkiva, što može uzrokovati nenamjerno stezanje - objašnjava dr. Harmanli.

Studija objavljena u ‌International Journal of Urogynecology‌ otkrila je žene koje su pile više od 329 miligrama kofeina dnevno (oko tri šalice kave) imale su oko 70 posto veću vjerojatnost da će doživjeti urinarnu inkontinenciju.

Stoga, ako primijetite da često trčite na zahod, ovaj doktor preporučuje da se ograničite unos kofeina na manje od 300 miligrama dnevno. Međutim, nije isključivo samo kofein krivac. Alkohol također može uzrokovati pojačano mokrenje, kao i određeno voće poput naranče, grejpa, limuna i limete.

- Često svojim pacijentima savjetujem da vode dnevnik mjehura u kojem će zapisivati što piju te koliko i kada idu na zahod. Ova metoda im može pomoći da shvate koje bi tekućine mogle zapravo biti uzrok nagona za mokrenjem - kaže dr. Harmanli.

2. Imate infekciju mokraćnog sustava

Prema istraživanju objavljenom u ‌Therapeutic Advances in Urology više od polovice odraslih iskusi barem jednom probleme s infekcijama mokraćnog mjehura.

- Ove bolne infekcije nastaju kada bakterije napadnu mjehur. Zbog toga najvjerojatnije osjećate kao da stalno morate ići na wc, unatoč činjenici da ste upravo s mokrenjem, a pritom vjerojatno osjećate neugodno peckanje. Infekciju urinarnog trakta žene često dobivaju u postmenopauzi, kad nedostatak estrogena u vagini mijenja floru i čini žene osjetljivijima na infekcije - objašnjava doktor i savjetuje da o tome razgovarate sa svojim liječnikom koji vas može uputiti u laboratorij na pretragu urinokulture.

Ako koristite spermicid s kontracepcijom možda ćete se htjeti prebaciti na drugu metodu, jer kod nekih spermicidi potiču infekcije mokraćnog mjehura. Liječnik vam također može preporučiti pijenje veće količine tekućine nakon spolnog odnosa kako biste isprali klice koje bi mogle dospjeti u vaš mjehur tijekom odnosa. Ženama u menopauzi liječnik može propisati vaginalni estrogen.

- Dok neki liječnici preporučuju ispijanje soka od brusnice ili uzimanje tableta od brusnice, nedostaju istraživanja koja bi poduprla ovaj pristup. No, ako primijetite da se ste podložniji infekciji nakon spolnog odnosa, vaš liječnik može propisati nisku dozu antibiotika nakon odnosa kao preventivu - napominje dr. Harmanli.

image
DRAGANA GORDIC SHUTTERSTOCK

3. Vaši mišići dna zdjelice su slabi

Mišići zdjeličnog dna drže mnoge organe u mokraćnom sustavu, uključujući i mokraćni mjehur.

- Ako mišići zdjeličnog dna oslabe, što se događa kada rodite vaginalno i starenjem, vaši organi mogu lagano kliznuti s mjesta i dovesti do češćeg mokrenja - objašnjava uroginekolog Benjamin Brucker koji kaže da je najbolji način da ojačate ove mišiće, provođenje Kegelovih vježbi.

Njih provodite na sljedeći način: Stisnite mišiće dna zdjelice (kao da pokušavate zaustaviti mlaz urina) na tri sekunde. Opustite se brojeći do tri, zatim ponovite nekoliko puta. Pokušajte ih raditi do četiri puta dnevno. Ako ne pomogne, razmislite o tečaju fizikalne terapije zdjelice, gdje vas uče posebnim vježbama za jačanje ove skupine mišića. Ako nijedna od metoda ne uspije, možda ste kandidat za operaciju, no svakako o tome razgovarajte s liječnikom.

4. Imate preaktivan mjehur

Istraživanje iz 2016. pokazalo je da oko 15 posto žena ima preaktivni mjehur, stanje u kojem imaju čestu i iznenadnu želju za mokrenjem. Iako se može dogoditi u bilo kojoj dobi, vjerojatnije je da će se problem pojaviti u fazi menopauze.

- Ako osjećate nagon za mokrenjem kada primjerice otključavate vrata, izlazite na hladnoću, otvarate slavinu i perete ruke, vjerojatno je tome uzrok pretjerano aktivan mokraćni mjehur - navodi dr. Brucker i kaže da jedan od načina kako se uspješno boriti sa spomenutim nagonima je da vježbate mjehur. To znači doslovno da napravite raspored odlaska na wc počevši s kratkim vremenskim intervalom između odlazaka u kupaonicu. Ako imate hitnu potrebu otići prije zakazanog vremena, pokušajte suzbiti želju radeći Kegelove vježbe. S vremenom kako kontrola urina postane bolja, povećat ćete i vrijeme između odlazaka na wc.

Osim toga postoje i lijekovi čija je funkcija smanjenje nagona, međutim, mogu izazvati neželjene nuspojave suhih usta ili zatvora. Također, postoji i opcija botoksa.

Kada posjetiti liječnika

- Ako ste pokušali unositi manje tekućine i kofeina, međutim, i dalje primjećujete da puno mokrite, posjetite svog liječnika kako biste isključili temeljno zdravstveno stanje poput dijabetesa tipa 1 ili tipa 2. Liječnik će također provjeriti vaš urin na bakterije kako bi isključio nedijagnosticiranu infekciju, a također može obaviti nešto što se zove mjerenje reziduala nakon mokrenja, kada liječnik ultrazvukom provjerava količinu zaostalog urina u vašem mjehuru. Ako vam je ostalo puno, to može ukazivati na opstrukciju u urinarnom traktu ili na problem sa živcima ili mišićima mjehura. Također, ako je nagon za mokrenjem popraćen s boli, krvavim ili mutnim urinom, bolovima u leđima, vrućicom, mučninom ili vaginalnim iscjetkom, odmah nazovite ginekologa. Nedijagnosticirana urinarna infekcija, koja ako se ne liječi, može se proširiti na bubrege i uzrokovati trajna oštećenja - zaključuje dr. Brucker.

Linker
26. travanj 2024 14:34