SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Može li se zbog stresa dodatno povisiti šećer u krvi?

Razvod braka je po svom intenzitetu odgovora organizma među najznačajnijim stresorima

Imam 31 godinu i prije nekoliko mjeseci sam se razvela. Može li stres dodatno utjecati na već povišene vrijednosti šećera?

Kristina T., Bjelovar

Odgovara dr. Božidar Perić, internist-endokrinolog:

image
RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX

"Stres definiramo kao odgovor organizma na neki nepovoljan događaj. Vremenski razlikujemo akutni i kronični stres. U akutnom stresu naš se organizam svojim odgovorom suočava s neposrednom opasnošću u obliku bijega ili suočavanja s njom. Kronični stres individualno kod svakog remeti ravnotežu metabolizma te endokrinog i imunosnog sustava i može dovesti do širokog spektra stanja i bolesti. Razvod braka je po svom intenzitetu odgovora organizma među najznačajnijim stresorima. Povišene vrijednosti glikemije, općenito glukoregulacije, jedan su u nizu nepovoljnih učinaka na organizam u uvjetima kroničnog stresa. Rješavanje uzroka je prvi optimalan korak u poboljšavanju glukoregulacije."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:58