Za uklanjanje ožiljaka od akni najbolje rezultate daju laseri
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Mogu li se ožiljci od akni i pušačke bore ukloniti laserom?

Postoje različiti laseri koji se koriste u tu svrhu, tj. neablativni laseri koji potiču razvoj kolagena i ablativni laseri koji mehanički uklanjaju slojeve kože kako bi se smanjila dubina ožiljka, a ujedno potiču stvaranje kolagena

Imam 40 godina. Na obrazima su mi ostali ožiljci od akni, a iznad usne vidljive su pušačke bore. Mogu li se ožiljci i bore ukloniti laserom?

Duška L., Pirovac

Odgovara dr. Maja Ceković, dermatovenerolog:

Cropix

"Za uklanjanje ožiljaka od akni najbolje rezultate daju laseri. Postoje različiti laseri koji se koriste u tu svrhu, tj. neablativni laseri koji potiču razvoj kolagena i ablativni laseri koji mehanički uklanjaju slojeve kože kako bi se smanjila dubina ožiljka, a ujedno potiču stvaranje kolagena. Najčešće korišteni laseri za uklanjanje ožiljaka su Erbium Yag, CO2 i frakcijski laser. Frakcijski laser unutar laserskog snopa ima na stotine zraka koje točkasto oštećuju kožu te je oporavak brži, samo 2-5 dana. Za dublje ožiljke najčešće se koristi Erbium Yag i CO2 laser, oporavak može trajati 7-14 dana. Rezultat ovisi o jačini i broju prelazaka. Što je veći broj prelazaka, bolji je rezultat. Rezultat je vidljiv nakon nekoliko dana, a konačni rezultat za 6-10 mjeseci: za to vrijeme nakon tretmana stvara se kolagen te se ožiljci svakim danom smanjuju.

Tretman nije bolan

Ablativni laseri, osim smanjenja ožiljaka, uklanjaju proširene pore, pigmentacije i bore, naročito na koži oko očiju i usta. Za ublažavanje boli koristi se llokalni anestetik u obliku kreme ili se lokalni anestetik injicira u područje koje ćemo tretirati. Nakon tretmana na kožu se nanose odgovarajuće kreme za epitelizaciju te kreme za zaštitu od sunca. Ovi tretmani ne preporučuju se raditi tijekom ljetnih mjeseci zbog
izlaganja suncu. Neablativni laseri potiču sintezu kolagena, ne oštećuju površinski sloj kože te se odmah nakon tretmana možemo vratiti svakodnevnim aktivnostima. Tretman nije bolan jer ovi laseri imaju ugrađen sistem za hlađenje kože."

Linker
26. travanj 2024 12:57