SHUTTERSTOCK
imamo i recepte

Čokoladne maske za lice su novi hit - istražili smo kako djeluju

Umjesto u usta, sljedeći put čokoladu stavite na lice. Nećete požaliti jer, kakav god problem s kožom imali, čokolada će pomoći

O dobrobitima čokolade za zdravlje mnogo se govori posljednjih godina, no odnedavno se o čokoladi sve više govori kao o super moćnom sastojku za njegu kože. U kozmetičkim salonima naveliko se nude tretmani na bazi čokolade, a i u drogerijama sve češće nailazimo na proizvode za njegu kože u kojima je čokolada glavni sastojak. Stručnjaci se slažu u tome da čokolada može učiniti čuda za kožu i pomoći u rješavanju mnogih problema kože.

- Kao prvo, kad govorimo o dobrobitima čokolade za kožu, govorimo o tamnoj čokoladi koja obiluje polifenolima, katehinima i flavanolima. Zahvaljujući tim sastojcima, prisutnim u sjemenkama kakaa od kojih je izrađena, tamna čokolada je izuzetno bogata antioksidalnim svojstvima - kaže dermatologinja dr. Nivedita Dadu.

Riznica antiaging sastojaka

Čokolada sadrži obilje nutrijenata i odličan je izvor antioksidansa, a flavonoidi prisutni u njoj mogu zaštititi kožu od oštećenja uzrokovanih djelovanjem UV zraka. Uz to, ona pomaže u borbi protiv prijevremenog starenja i diskoloracije kože te koži daje glađu teksturu.

- Funkcija flavonoida kojima obiluje čokolada je prevencija oštećenja kože, povećanje proizvodnje kolagena te očuvanje zdravlja stanica kože. Takvi učinci se gotovo direktno vide na koži nakon tretiranja čokoladom jer on postaje blistava, izgleda svježe i sitne bore postaju manje vidljive - kaže dr. Dadu dodajući i da koža koja je tretirana čokoladom ostaje dugo hidrirana te zaštićena od crvenila uslijed izlaganja sunčevim zrakama. Nanošenje čokolade na kožu lica poboljšava elastičnost kože te sprečava nastanak bora. Ona pospješuje i regeneraciju stanica kože, a to pomaže u održavanu mladenačkog izgleda kože i lica. Među dobrobitima čokolada kao kozmetičkog sastojka je i to što detoksicira kožu potičući otvaranje pora nakon uklanjanja odumrlih stanica s površine kože, dok udio cinka može biti vrlo koristan za održavanje kože glatkom i čistom, a samim time i za prevenciju akni. Naposljetku, treba reći i da je ekstrakt kakaa dokazano učinkovit u liječenju simptoma dermatitisa, upale i kožnih alergija.

Za svaki tip kože drugi dodaci

Dermatologinja dr. Nidhi Rohtagi ističe da kvalitetne i učinkovite čokoladne maske za kožu možete pripremiti sami u vlastitoj kuhinji, no sastojke trebate prilagoditi svom tipu kože kako biste postigli željeni učinak.

- Ako imate masnu kožu, sklonu aknama, dobro je pomiješati tamnu čokoladu s nekom prirodnom glinom koja upija višak sebuma ili sa sokom od limuna koji ima sličan učinak. Obavezan dodatak neka bude cimet koji ima antibakterijska svojstva i djeluje kao blagi piling, što ga čini odličnim za njegu masne kože. Ako imate suhu kožu i glavni problem vam je kako da je održite dobro hidriranom, tamnu čokoladu biste trebali pomiješati s mlijekom (koje obiluje mliječnom kiselinom) ili zobenom kašom te maslinovim uljem i/ili medom, sastojcima koji su poznati po svojim hidratantnim svojstvima.

Držite se ovih pravila

  1. Prije nanošenja čokoladne maske obavezno očistite lice.
  2. Nikada nemojte ostaviti da se maska posve osuši na licu, već je uklonite s kože kad je polusuha. Ako vam se ipak dogodi da se posve osuši, utapkajte na nju malo tople vode kako biste je omekšali, pričekajte nekoliko minuta i tek onda je uklonite s lica.
  3. Dok uklanjate masku s lica, kružnim pokretima masirajte kožu kako bi dodatno upila sastojke iz maske.
  4. Pri nanošenju maske izbjegavajte područje oko očiju.
image
SHUTTERSTOCK

Maska za masnu kožu sklonu aknama

Nanosi se dva puta tjedno, a kombinacija čokolade i meda ima antioksidalna svojstva i moćan učinak ubijanja bakterija koje uzrokuju akne. Cimet dodatno povećava učinak čišćenja kože.

Sastojci:

  • 1 jušna žlica prirodnog kakaa u prahu (ili dvije pločice tamne čokolade)
  • prstohvat cimeta
  • 1 jušna žlica meda

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte kakao u prahu (ili rastopljenu čokoladu), med i cimet.
  2. Dobro promiješajte da dobijete gustu, kremastu smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte još malo meda.
  3. Nanesite na lice i vrat, izbjegavajući područje oko očiju, ostavite da djeluje 20-30 minuta, a potom uklonite mlakom vodom.

Maska za suhu kožu

Zobena kaša pomoći će u uklanjanju odumrlih stanica s površine kože, a med i mlijeko će kožu učiniti mekom i dobro hidriranom. Nakon ove maske, lice će biti opuštenije, dobro hidrirano i vidljivo svježijeg izgleda. Nanosite je jednom tjedno.

Sastojci:

  • 1/2 šalice kakaa u prahu
  • 3 jušne žlice zobenih pahuljica
  • 1 jušna žlica mlijeka
  • 1 čajna žličica meda

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke.
  2. Vrhovima prstiju nanesite masku na kožu lica i vrata.
  3. Ostavite da djeluje 15-20 minuta i zatim isperite toplom vodom.

Maska s čokoladom i bananom za blistavu kožu

Antioksidansi iz kakaa regenerirat će stanice kože, dok će sastojci banane koži osigurati hidrataciju i poboljšati njezinu elastičnost. Masku nanosite dva puta tjedno.

Sastojci:

  • 2 pločice tamne čokolade ili 1 jušna žlica kakaa u prahu
  • 1 jušna žlica meda
  • 1/2 šalice zgnječene banane
  • 1 jušna žlica jogurta

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke u zdjeli (ako koristite čokoladu, prethodno je rastopite na pari).
  2. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  3. Nanesite masku na lice i vrat i ostavite da se skoro posve osuši.
  4. Isperite toplom vodom.
Linker
27. travanj 2024 15:39