SHUTTERSTOCK
koristan alat

Mobitel u službi zdravlja: ove bismo aplikacije svi trebali skinuti na svoje pametne telefone

Ne zahtijevaju dodatna ulaganja, mobitel ionako svi imamo, a mnoge su zdravstvene aplikacije besplatne

Pedometar

Hodanje je jedan od najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja srca, mozga i zglobova te se savjetuje hodati kad god možete jer je to bolje nego sjediti. Također postoje dokazi koji sugeriraju da bismo u danu trebali napraviti određeni broj koraka kako bismo izvukli najveću korist od ove aktivnosti, a koliko je to koraka, najbolje će vam pokazati pedometar koji instalirate na mobitel. Mobitel svi gotovo uvijek nosimo sa sobom pa je to praktičan način da mjerite broj koraka i potrudite se svakodnevno ostvariti cilj koji si zadate u aplikaciji. Pedometar će vas poticati da budete aktivniji, a većina besplatnih aplikacija za praćenje kretanja također prati vaše kalorije, prijeđenu udaljenost i vrijeme aktivnosti

ScanEat

Kupovina namirnica u današnje je vrijeme pravi izazov, tim više jer smo osvješteniji o važnosti unošenja zdravih i prirodnih sastojaka, a čitanje deklaracija na proizvodima često je demotivirajuće zbog nerazumljivosti, sitnih slova ili nepotpunih podataka. Besplatna hrvatska aplikacija ScanEat omogućuje korisnicima da skeniranjem barkoda s prehrambenog proizvoda saznaju sve informacije o njegovim sastojcima i nutrijentima te brzo provjere je li određeni proizvod siguran za njih. Nakon što instalira aplikacije, korisnik uređuje listu alergena i intolerancija, kroničnih bolesti te bira svoj odnos prema hrani životinjskog porijekla. Sukladno tome, aplikacija nakon skeniranja javlja postoji li smetnja u proizvodu prema odabranim postavkama, prilagodljiva je trudnicama i dojiljama, a dostupne su i obavijesti o povlačenju pojedinih proizvoda zbog zdravstvenog rizika.

TakeCare

Ova domaća aplikacija pomaže da se terapija koju je propisao liječnik uzme na vrijeme i pravilno, ali omogućuje i da se unesu vrijednosti različitih mjerenja poput krvnog tlaka, šećera u krvi, tjelesne mase ili, primjerice, razine boli kako bi se mogle pratiti na jednom mjestu i po potrebi pokazati liječniku. Nakon što preuzmete aplikaciju, bit će potrebno otvoriti korisnički račun, urediti profil i unijeti lijekove koje uzimate. Pri unosu lijeka definirate raspored uzimanja i doze te određujete kada želite da vas aplikacija obavijesti da je vrijeme za uzimanje lijeka. Zgodno je što kvačicom možete označiti da ste terapiju uzeli na vrijeme i tako se osigurati da je ne preskočite.

Naomi

Naomi je virtualna asistentica za mentalno zdravlje. Riječ je o hrvatskoj aplikaciji koja pomaže, smiruje, smanjuje zabrinutost, poboljšava raspoloženje i spavanje te povećava samopouzdanje. Aplikacija ima više od pedeset različitih tehnika koje pomažu kada smo u stresu i neugodnim stanjima. Unutar aplikacije svaki korisnik ima vlastiti korisnički profil u kojem se nalaze grafički prikazi njegova napretka i dnevnički zapisi koje redovito upisuje u različite dnevnike. Interaktivne vježbe koje sadrži Naomi temeljene su na znanstveno dokazanoj kognitivno-bihevioralnoj psihoterapiji.

Lumosity

Aplikacija koja vam pomaže da održite vitalnost mozga. Nudi više od četrdeset igrica namijenjenih aktivaciji različitih dijelova mozga i treniranju različitih kognitivnih vještina. Ako ste primijetili da u posljednje vrijeme slabije pamtite ili vam je sve teže rješavati i najjednostavnije probleme, pokrenite neki od personaliziranih programa treninga i svakodnevno vježbate svoj mozak.

Koje vam još aplikacije pomažu u održavanju dobrog zdravlja čitajte u novom broju Doktora u kući. Na kioscima je od 7. rujna.

Linker
11. travanj 2024 15:58