FOTOGRAFIJE: CHARDAY PENN GETTY IMAGES
dijagnoza

Mjesto i tip boli u koljenu može ukazati na određene probleme

Koljena, uz kukove, podnose najveći dio opterećenja naše ukupne mase i naših aktivnosti te su zato iznimno podložna ozljedama, ali i degenerativnim promjenama. Kada se javiti liječniku?

Ako vam koljena škripe i preskaču kada se penjete stepenicama, ujutro osjećate bolove i ukočenost ili otečenost, boli vas koljenski zglob, crven je, imate osjećaj "zaključavanja", tj. ne možete ga potpuno saviti ili ispraviti... Ako to traje već neko vrijeme, trebali biste posjetiti liječnika. Ali i prije toga tip boli u koljenu može ukazati na određene probleme.


BOL U PREDNJEM DIJELU KOLJENA

Upućuje na poremećaj ivera (patele) - od skakačkog koljena, preko različitih oblika omekšavanja hrskavice pa sve do raznih ozljeda.


BOL UNUTAR ZGLOBA S UNUTARNJE STRANE

Najčešće je znak oštećenja medijalnog meniskusa ili medijalnog kolateralnog ligamenta, česta je u bolesnika s artrozom koljena te može biti prvi pouzdani znak te degenerativne bolesti.


BOL UNUTAR ZGLOBA S VANJSKE STRANE

Najčešće upućuje na oštećenje lateralnog meniskusa ili lateralnog kolateralnog ligamenta. Često može biti i prvi simptom upalne reakcije u tetivnom tkivu (tendinoze) te se bez većih problema može napipati duž cijelog vanjskog dijela bedrenog mišića kao čvrsto i hrapavo tkivo.


BOL U STRAŽNJEM DIJELU KOLJENA

Upućuje na oteklinu tkiva poznatiju kao Bakerova cista (benigno stanje praćeno bolnošću i opipljivom kvržicom na stražnjem dijelu koljena).


AKTIVNOSTI I DOBA DANA

Bolnost popraćena ukočenošću koljena u jutarnjim satima koja popušta nakon razgibavanja upućuje na artrozu, a bolnost koja se javlja prilikom uspinjanja po stepenicama upućuje na omekšavanje hrskavice (hondromalaciju).


ZAŠTO BOLI KOLJENO?

Na nastanak bolova u koljenu, navodi dr. Milan Milošević, spec. ortopedije i traumatologije koštanozglobnog sustava, utječe puno faktora s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu, od obavljanja uredskih poslova i dugotrajnog sjedenja, držanja nogu u lošim pozicijama, viška kilograma pa sve do sportskih naprezanja i prekomjernih rotacija koljena. Utvrđivanje prave dijagnoze ključan je korak u otklanjanju simptoma. Naime, liječenje velikog broja stanja povezanih s koljenom traje puno duže nego što bi trebalo najčešće zbog neadekvatno postavljene dijagnoze.

- Ljudima je obično teško odrediti kada treba otići liječniku, ponajprije zato što se često uspješno prilagođavaju životu s bolovima. Simptomi koji znače moguće ozbiljnije oboljenje uključuju izraženo oticanje koljena, zaglavljenost koljena u nekom položaju, deformaciju zgloba, osjećaj nestabilnosti u koljenu te neke opće simptome poput vrućice, zimice, tresavice i izrazite bolnosti u koljenu. Ako imate neki od tih simptoma, trebate se odmah javiti liječniku - kaže dr. Milošević iz zagrebačke Poliklinike Ribnjak.


Što ako morate zamijeniti koljeno

Vaš liječnik možda vam je predložio da razmislite o potpunoj zamjeni koljena. Prije toga trebate se informirati o tome je li zamjena koljena najbolja opcija za vas i zašto možda ne želite zamjenu koljena ako ste mlađi od 60 godina. Umjetna koljena obično traju 15 do 20 godina, ponekad i duže. Čekanje do 60. godine znači da ga većina starijih odraslih osoba koje dobiju novo koljeno neće morati zamijeniti. Također, s više od 150 dostupnih dizajna implantata, informirajte se što je za vas najbolje. Metal na plastici je najčešći tip i ima najduže rezultate u sigurnosti i vijeku trajanja implantata. Međutim, postoje mnoge druge vrste kao što su keramika na plastici, keramika na keramici, pa čak i metal na metalu - i svaka ima svoje prednosti i mane.

Linker
05. ožujak 2024 18:51