FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Što može pomoći kod jake boli u koljenu?

Nove tehnologije u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini su udarni val, laser visokog intenziteta i targetirana radiofrekvencija


Imam 58 godina i cijeli se život rekreativno bavim nogometom. Unatrag godinu dana imam bolove u desnom koljenu. Bolovi su jači kad hodam niz stepenice. Što da radim?

  • Maden K., Novi Vinodolski


Odgovara dr. Blaženka Nekić, fizijatar

Bolovi u koljenu koji se pojačavaju kod silaska niz stepenice, a traju godinu dana, s obzirom na vašu dob i višegodišnje bavljenje rekreativnim nogometom, ukazuju na to da je nužan pregled fizijatra ili ortopeda. Na pregledu se uzimaju detaljni podaci o bolesti i svim prethodnim bolestima i uzimanju lijekova. U nastavku liječnik temeljitim pregledom traži bolna mjesta koljena i/ili mogući izljev te zadebljanje zglobne čahure, zatim se određuje opseg pokreta koljena, provode testovi za moguće ozljede ili oštećenja meniskusa i zglobnih sveza kao i za stabilnost zgloba i snagu mišića natkoljenice.

Nakon pregleda postavlja se radna dijagnoza i određuju pretrage: slikovne i/ili laboratorijske, a zatim se određuje liječenje: lijekovima, fizikalnom terapijom, a kod težih oštećenja provodi se operativno liječenje. Pretpostavljam da se radi o degenerativnim promjenama koljena koje su posljedica fiziološkog procesa starenja mekih tkiva i trošenja zgloba. Dugotrajna bol nije normalno stanje i stoga je potrebno liječenje. Liječenje se provodi fizikalnom terapijom s primjenom različitih vrsta energije, vježbama za snaženje mišića koji su čuvari zglobova i održavanjem pokretljivosti koljena. Nove tehnologije u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini su udarni val, laser visokog intenziteta i targetirana radiofrekvencija. Radi se o terapijama koje imaju snažan učinak na smanjenje boli, zacjeljivanje i regeneraciju mekih tkiva zgloba i održavanje funkcije zgloba. Liječenje fizikalnom terapijom usporava napredovanje bolesti te odgađa ili sprečava operativno liječenje.

Linker
06. svibanj 2024 02:59