SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Migrene u tinejdžerskoj dobi - koje bi pretrage trebalo napraviti

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar

Naša 15-godišnjakinja, odlična učenica, ima migrenozne glavobolje jedanput mjesečno. Koje bi pretrage trebalo napraviti i koje biste lijekove preporučili?

  • Jasna Z., Ludbreg

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar, Zagreb

Migrena se obično nasljeđuje, čak 52-89 posto djece s migrenom ima bliskog rođaka s istim problemom. Napadaj migrene može provocirati stres, neredovita prehrana, čokolada, kava, neke vrste hrane, teži trening, menstruacija, ali i biometeorološki uvjeti. Napadaji migrene češći su u osoba s određenim karakteristikama ličnosti (ambiciozni, perfekcionisti, emotivci, anksiozni i depresivni). Migrenske glavobolje često su udružene sa psihogenim glavoboljama tenzijskog tipa.

Preporučujem pregled neuropedijatra i EEG. Neka djeca (10-75 posto) mogu imati abnormalne promjene u EEG-u (sporija aktivnost u stražnjim regijama mozga, asimetrija u napadaju migrene, šiljci ili paroksizmalne generalizirane dizritmičke promjene). U liječenju djece najčešće se koriste lijekovi protiv bolova (paracetamol, ibuprofen). Uglavnom se ne primjenjuju lijekovi koje koriste odrasli (selektivni agonistiserotoninskih receptora, triciklički antidepresivi, beta-blokatori, lunarizin). Mogu se primijeniti i koenzim Q10, magnezij, ribolavin (vitamin B2), fizikalne metode relaksacije (Bowen i Emmett), potpora psihologa te biofeedback uz modiikaciju stila života.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
15. travanj 2024 13:36