Cijepljenje protiv gripe preporučuje se svake godine.
 Getty Images/iStockphoto
Manja djelotvornost

Manjak crijevnih bakterija nakon antibiotika smanjuje učinak cjepiva protiv gripe

Prije cijepljenja dobro bi bilo ojačati imunosni sustav probioticima i dobrim bakterijama, osobito ako ste prethodno uzimali neki antibiotik .

Uzimali ste nedavno antibiotik? Ako uz njega niste koristili i probiotik, cjepivo protiv gripe moglo bi biti manje djelotvorno, upozoravaju znanstvenici sa Sveučilišta Stanford. Njihovo je istraživanje pokazalo da smanjenje crijevnih bakterija nakon uzimanja antibiotika smanjuje učinkovitost cjepiva protiv gripe.


Dobre bakterije

Uzimanje antibiotika širokog spektra djelovanja tijekom pet dana kod 22 ispitanika u dobi od 18 do 45 godina smanjilo je crijevnu floru za čak deset tisuća puta, a posljedice su bile vidljive i godinu dana kasnije. Gubitak crijevnih bakterija negativno utječe na sposobnost imunosnog sustava da se obrani od utjecaja mikroba, što znatno slabi naš organizam jer se smatra da je 80 posto imunosnog sustava upravo u našim crijevima.

Cijepljenje protiv gripe preporučuje se svake godine jer virus mutira pa je potrebno povećati opću procijepljenost, a počinje početkom studenog. Prije toga dobro je ojačati imunosni sustav probioticima i dobrim bakterijama, osobito ako se prethodno uzimali antibiotik.

Linker
27. travanj 2024 04:21