SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Smije li dijete od dva mjeseca piti antibiotike i u kojim slučajevima?

Odgovara dr. Venera Zahariev Španiček, pedijatar

Smije li dijete od dva mjeseca piti antibiotike i u kojim slučajevima?

  • Maja J., Virovitica

Odgovara dr. Venera Zahariev Španiček, pedijatar, Dom Zdravlja Zaprešić

Mala djeca najčešće obolijevaju od respiratornih infekcija, uglavnom viroza (RSV, gripa, covid-19) koje im donesu vrtićka djeca ili ukućani. U pravilu se virusne infekcije liječe simptomatski, dakle antipireticima i inhalacijama, no katkad se dogode komplikacije bakterijskim superinfekcijama. Tada se treba primijeniti antibiotik prema djetetovoj dobi i tjelesnoj težini, a terapija se primjenjuje intravenozno u bolničkim uvjetima.

Čest razlog primjene antibiotika u toj ranoj dobi je i uroinfekcija, koja je najčešće asimptomatska, dakle dojenče nema neke posebne simptome koji bi ukazivali na infekciju, već samo slabije jede, nervoznije je i malo se jače grči ili plače. Vrućice uglavnom nema, no dijete može biti subfebrilno (temperatura do 38 °C). Potrebna je nefrološka obrada i intravenozna primjena antibiotika.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
27. travanj 2024 00:27