SHUTTERSTOCK
oprez

Malo lakše! Pijenje alkohola po vrućini je izuzetno opasno i riskirate puno više od dehidracije

Ispijanje piva, vina ili koktela na suncu za sobom povlači mnoge zdravstvene rizike, kojih možda i nismo svjesni


S nestrpljenjem očekujemo dolazak pravog ljeta i porast temperature nakon toliko kišnih dana. No uz upozorenje na štetne sunčeve zrake i ne izlaganje suncu bez zaštitne kreme, stiže i upozorenje za one koji osvježenje žele potražiti u alkoholnom piću. Naime, ispijanje piva, vina ili koktela na suncu za sobom povlači mnoge zdravstvene rizike, kojih možda i nismo svjesni.


Dehidracija

- Jedan od najvećih rizika pijenja tijekom ljeta je dehidracija - istaknuli su stručnjaci za ovisnost u jednom privatnom centru za odvikavanje u Velikoj Britaniji.

Alkohol uklanja tekućine iz krvi kroz mokraćni sustav mnogo brže od ostalih tekućina. Kada se taj proces dogodi tijekom vrućeg vremena, postoji daljnji rizik od dehidracije jer se tijelo znoji kako bi se ohladilo. Znakovi dehidracije uključuju: vrtoglavicu, umor, osjećaj žeđi, suha usta i oči.

Ako uočite ove znakove, važno je nadoknaditi tekućinu u tijelu pitkom vodom. A ako se simptomi ne poboljšaju, potražite liječničku pomoć jer se dehidracija može razviti u ozbiljan problem.


Opekline od sunca

Istraživanja pokazuju da koža postaje osjetljivija na sunce nakon konzumiranja alkohola.

- Količina UV zraka koja je bila potrebna za sagorijevanje kože pojedinca puno je manja nego bez konzumiranja alkohola - elaborirali su stručnjaci. Također, budući da alkohol može narušiti prosudbu osobe, veća je vjerojatnost da netko zaboravi nanijeti zaštitu od sunca kad je pod utjecajem alkohola.


Toplinski udar

Konzumacija alkohola također može povećati rizik od toplinskog udara, koji se javlja kada tijelo ne može regulirati svoju temperaturu. Znakovi toplinskog udara uključuju povećan broj otkucaja srca, ubrzano disanje, mučninu, porast tjelesne temperature, glavobolju i promijenjeno mentalno stanje.

- Alkohol može smanjiti količinu znoja koju proizvodimo, što otežava tijelu da se ohladi. To onda može uzrokovati porast tjelesne temperature i dovesti do toplinskog udara - kažu stručnjaci.


Povišen rizik od utapanja

Također postoji veći rizik od utapanja u alkoholiziranom stanju jer alkohol slabi živce koji kontroliraju nehotične radnje poput disanja, utječe na svijest, smanjuje kontrolu rasuđivanja i izaziva smetnje u motoričkoj koordinaciji. To čini plivanje i druženje oko vode uz pijenje alkohola izuzetno opasnim jer povećava rizik od utapanja. U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre 85 osoba, a treba naglasiti da je svaka smrt od slučajnog utapanja preventabilna.

Linker
25. travanj 2024 05:36