SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Na kojim dijelovima tijela mogu nastati skriveni melanomi

Uglavnom se otkrivaju temeljitim oftalmološkim, ginekološkim i stomatološkim pregledima

Moja je mama imala melanom, koji je operirala na vrijeme i sada je dobro. Imam svijetlu kožu i iako se redovito kontroliram, u strahu sam. Zanima me mogu li i djeca dobiti melanom i na kojim dijelovima tijela mogu nastati skriveni melanomi.

  • Jasna Z., Sinj

Odgovara akademkinja prof. dr. Mirna Šitum, dermatovenerolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Sklonost melanomu može biti obiteljska, ali ne mora. Možda je vaša majka imala više rizičnih faktora zbog opeklina od sunca u djetinjstvu i mladosti, pa je uz svijetlu kožu bila izložena većem riziku za razvoj melanoma. U Hrvatskoj, nažalost, nemamo mogućnost genetskog testiranja da bi se ustanovile promjene na genima koje dovode u rizik više članova obitelji. Ako je vaš liječnik obiteljske medicine procijenio da vi i vaša djeca imate vrstu i broj madeža koji zahtijevaju redovite kontrole kod dermatologa, ako se ponašate fotoprotektivno, onda ste sigurni da ste dobro zbrinuti. Djeca mogu dobiti melanom, ali je to iznimno rijetko svugdje u svijetu.

Što se tiče "skrivenog melanoma", vrlo rijetko imamo pacijente s melanomom oka, sluznica spolovila i usne šupljine. Uglavnom se otkrivaju temeljitim oftalmološkim, ginekološkim i stomatološkim pregledima te nisu nasljedni. A melanom unutarnjih organa je još rjeđi i, nažalost, nije ga moguće dijagnosticirati dok se bolest ne proširi.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
20. travanj 2024 10:31