Što je normalno a što nije nakon infarkta i ugradnje stenta?
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Je li malaksalost nakon oporavka od infarkta normalna stvar?

Važno je da suprug nema bolova u prsima i da uzima svu terapiju. No, osjećaj malaksalosti bi svakako trebao prokomentirati sa svojim kardiologom

Suprug je imao infarkt prije tri mjeseca i ugrađen mu je stent. Uzima terapiju i dobro se osjeća. Ništa ga ne boli, samo povremeno osjeća malaksalost. Je li to normalno? Tlak mu je 130/85-90. Koje su vrijednosti tlaka optimalne za njegovo stanje? Nakon udara srce radi 30 posto.

Nevena U., Vinkovci

Odgovara dr. sc. Dean Strinić, kardiolog:

"S obzirom na nedavno preboljen srčani udar, važno je da suprug nema bolova u prsima i da uzima svu terapiju. Vrijednosti tlaka koje navodite u granicama su normale, a osjećaj malaksalosti suprug bi svakako trebao prokomentirati sa svojim kardiologom, tim više što kažete da je nakon ugradnje stenta, odnosno nakon preboljenog srčanog udara ostalo kao posljedica srčano popuštanje (navodite sniženu funkciju srca). Uz takvu sniženu sistoličku funkciju srca, uz ostale lijekove nakon srčanog udara, daju se i specifični lijekovi za srčano popuštanje kako bi se što više smanjio upravo taj osjećaj malaksalosti."

Linker
13. travanj 2024 15:46