Na ljetovanje treba ponijeti dovoljne rezerve lijekova i sa svojim liječnikom dogovoriti kako postupiti u slučaju pogoršanja tegoba.
 FOTOGRAFIJE: GILAXIA GETTY IMAGES
Pakleno ljeto

Kronični bolesnici, evo što se ljeti događa u organizmu i na što morate paziti

Ljeti nam je potrebno oko 2-3 litre vode na dan, no treba paziti da u njoj nema soli

U normalnim okolnostima dnevno nam treba oko 1,5 litre tekućine. Kako se ljeti znatno više znojimo, gubimo veći postotak vode. Da bi se uspostavila ravnoteža vode, bubrezi počinju štedjeti vodu i upijaju je natrag u cirkulaciju, zbog čega stolica postaje čvršća te može doći do opstipacije. Ljeti nam je potrebno oko 2-3 litre vode na dan, no treba paziti da u njoj nema soli.

Krvne žile i tlak

Kada je toplo, krvne žile u koži se šire, više krvi odlazi u kožu, a manje krvi ostaje za unutrašnje organe te krvni tlak opada. Kako manje krvi ostaje na raspolaganju vitalnim organima, može doći do infarkta srca ili mozga, zatajivanja bubrega i jetre.

Lagana hrana, malo soli

Oboljeli od bolesti krvnih žila i srca ljeti moraju posebno paziti na prehranu. Prehrana mora biti lagana, većinom kuhana, uz obilje laganih salata te svježeg voća i povrća, a obroci trebaju biti manji i češći. Poželjno je i da hrana bude hladna ili barem mlaka, pića mogu biti malo ohlađena, ali ne puna leda. Bolesnicima treba od 1,5 do 2 grama soli na dan, a to je količina koja stane navrh noža.

Terapija

Bilo bi dobro da se kronični bolesnici konzultiraju sa svojim liječnikom o provođenju terapije tijekom ljeta. Svaka promjena, nejasnoća ili pogoršanje dovoljno je dobar razlog da se javite liječniku.

Izlasci ujutro i navečer

Bolesnici kojima je krvni tlak dobro reguliran mogu se kupati, no trebaju pripaziti da temperatura mora ili vode nije preniska. Ulazak u more mora biti polagan. Plivanje ne treba izbjegavati jer je to odlična rekreacija i fizikalna terapija, ali na plažu treba ići ranije ujutro ili navečer.

Pažljivo s klimom

Za one koji boluju od bolesti srca i krvnih žila klima-uređaji su korisni. No, pazite da temperatura u rashlađenoj prostoriji ne bude više od 4 do 5 stupnjeva niža od vanjske temperature. Smjer puhanja treba biti paralelno uz strop i suprotno od osobe u prostoriji. Kod vožnje u klimatiziranom autu smjer puhanja treba biti prema vjetrobranskom staklu i prema nogama, a desetak minuta prije kraja puta trebalo bi povisiti temperaturu za stupanj ili dva nižu od temperature izvan auta kako bi se tijelo postupno pripremilo za izlazak na vrućinu.

Lijekovi

Na ljetovanje treba ponijeti dovoljne rezerve lijekova i sa svojim liječnikom dogovoriti kako postupiti u slučaju pogoršanja tegoba. Dobro bi bilo znati postoji li u mjestu ljetovanja liječnik, ljekarna, koja je najbliža bolnica te kakve su mogućnosti transporta.

Linker
27. travanj 2024 00:06